Toerisme in Marokko

De laatste jaren is de Marokkaanse economie sterk gegroeid. Marokko is een politiek zeer stabiel land en de overheid doet er alles aan om een impuls te geven de toerismesector, die een groot groeipotentieel heeft.

Marokko wordt wel het land van mysteriën genoemd en is het bezoek meer dan waard. De zon schijnt er driehonderd dagen per jaar en maakt het land tot een schitterende plek om woestijnen, stranden en sneeuwbedekte bergtoppen te bezoeken.

Er is zoveel variëteit in natuurschoon, attracties en bezienswaardigheden dat je bijna niet zult weten te kiezen. De Marokkaanse cultuur is kleurrijk en interessant, en trekt vele mensen aan die graag het leven van de inwoners van dit land willen leren kennen.

Toename toerisme

Onder leiding van koning Mohammed VI voert de Marokkaanse overheid op dit moment het plan Visie 2020 uit, dat de infrastructuur van het hele land moet verbeteren, zodat rond 2020 zo’n 20 miljoen bezoekers per jaar kunnen worden ontvangen.

Marokko wordt op de markt gezet als een kleurrijke, exotische, goedkope en veilige vakantiebestemming voor alle toeristen. Ook binnenlands toerisme wordt aangemoedigd. De regering werkt aan verbetering van het wegen- en spoorwegennet.

Het ‘openskies’-beleid heeft ervoor gezorgd dat meer luchtvaartmaatschappijen het land aanvliegen. Luchthavens worden gebouwd, verbouwd of uitgebreid, zodat ze voldoen aan de internationale standaard en een groot aantal passagiers kunnen verwerken.

Havensteden

Populaire havensteden als Casablanca en Tanger worden regelmatig aangedaan door grote cruiseschepen. Tussen de grote steden en de populaire toeristische bestemmingen zijn de weg- en treinverbindingen van goede kwaliteit, en reizen per trein is dan ook populair in Marokko.

Badplaatsen

Marokko staat bekend om z’n prachtige witte, ongerepte stranden. Je kunt deze stranden het hele jaar door bezoeken, want de temperatuur is er altijd aangenaam, met een frisse zeebries. Op de grote badplaatsen en vakantieparken aan de langgerekte Atlantische kust komen vooral Franse, Spaanse, Britse, Duitse en Nederlandse toeristen af.

Agadir is één van die badplaatsen die favoriet is bij velen, mede omdat het vlakbij West-Europa ligt. Marokkanen die in het buitenland wonen, vormen een groot deel van de jaarlijkse groep bezoekers aan Marokko, ongeveer 20 % van het totaal aantal toeristen.

Cultureel erfgoed

Hoewel vroeger de stranden de voornaamste toeristenattracties vormden, winnen tegenwoordig vooral monumenten en overblijfselen van de vroege Romeinse en Islamitische geschiedenis aan populariteit.

Een groot deel van de toeristen die naar Marokko komt, komt ondermeer om iets te zien van het rijke culturele erfgoed van dit land. De populaire gebieden en steden zijn: Tanger, Agadir, Marrakech, Casablanca en de keizerlijk steden Quarzazate en Tarfaya.

Natuur en avontuur

Het Atlasgebergte trekt vooral de liefhebbers van natuur en avontuur aan. Dit gebergte heeft zoveel verborgen moois in zich dat je Marokko gewoon niet kan verlaten zonder het gezien te hebben. De stad Agadir staat bekend om de vakantieparken en prachtige stranden, maar het is ook de basis voor een tocht naar het Atlasgebergte.

De groei van het avonturentoerisme in de Atlas- en Rifgebergtes is enorm toegenomen de laatste jaren. De bergen zijn uitstekend geschikt voor zowel trekking als mountain biking. Er zijn fantastische wandelroutes, waar je uren en uren lang kunt lopen en alleen maar genieten van de schitterend flora en fauna in de valleien. Flora en fauna zijn zo divers en exotisch dat natuurliefhebbers hier volledig aan hun trekken kunnen komen.

Woestijntochten

De mogelijkheden die Marokko biedt zijn ontelbaar, maar een bezoek aan Marokko is echter niet compleet zonder een rit op een kameel. Ook het woestijntoerisme is in ontwikkeling. Wat is mooier en indrukwekkender dan ‘s nachts op het zand te liggen en te staren naar de indrukwekkend heldere sterrenhemel? Dat is een onvergetelijke ervaring voor iedere toerist.

Medina’s en Kasbah’s

Als je de steden en dorpen van Marokko bezoekt, zul je al snel verrukt zijn van de Kasbah’s en Medina’s die je er aantreft. Ook de kastelen, tuinen en lokale marktjes moet je tijdens je bezoek aan Marokko niet missen.

Marokko heeft zoveel te bieden en er is zoveel te zien: natuurreservaten, sprankelende rivieren, eeuwenoude bouwwerken, siervoorwerpen, gekleurde tapijten, om er maar enkele op te noemen. En dan zijn er ook nog de vele musea, waar je een glimp kunt opvangen van het rijke en glorierijke verleden van Marokko.

Er is in Marokko zoveel te zien en te onderzoeken dat één reis bijna niet voldoende is, maar om de echte rijkdom en schoonheid van ‘s lands culturele erfgoed te ervaren, moet je het land minstens eenmaal bezoeken, om te zien en te geloven.