De naam van de stad Tetouan, die in het noordelijk deel van Marokko ligt, is Berbers en betekent: ‘open je ogen’.
Waarschijnlijk komt de naam voort uit de gehaaste opbouw van de stad door de islamitische en Andalusische vluchtelingen van de Spaanse ‘reconquista’.
De stad heeft als enige Marokkaanse stad een open haven naar de Middellandse Zee. Tetouan is prachtig gelegen, bovenop de helling van een nauwe vallei, temidden van grote, donkere rotspartijen.
Inwoners Tetouan
Tetouan heeft ongeveer 500.000 inwoners. Ten zuiden en ten westen wordt de stad omgeven door majestueuze bergen. Tetouan ligt op ongeveer 60 km afstand van Tanger. De plaatselijke bevolking spreekt het Marokkaanse Darija Arabisch en het Berbers-Tamazight. Arabisch is de officiële taal in de stad, en daarnaast wordt er ook veel Spaans en Frans gesproken.
Geschiedenis
Tetouan werd gevestigd in de derde eeuw voor Christus. Op de vindplaats Tamuda bevinden zich voorwerpen uit de Phoenicische en Romeinse tijdperken. Rond 1305 A.D. bouwde de Marinidische koning Abu Thabit de stad, en voerde van daaruit aanvallen uit op Ceuta.
Toen de stad rond 1400 berucht werd als toevluchtshaven voor piraten werd ze vernietigd. In de vijftiende eeuw bouwden de vluchtelingen van de Spaanse ‘reconquista’ Tetouan opnieuw op. Voordat ze de stad ontwikkelden, bouwden de Andalusische Moren eerst fortificaties.
Spaanse overheersing
In 1860 werd de stad ingenomen door de Spanjaarden, onder leiding van Leopoldo O’Donnell. Op 2 Mei 1862 werd de stad geëvacueerd.
De Moren waren echter zo vol woedde, dat ze Tetouan in z’n geheel verwoestten en terugbrachten naar haar oude vervallen staat. In 1913 kwam de stad onder Spaans protectoraat te vallen en werd bestuurd door Jalifa.
Tot op vandaag de dag vind je in Tetouan de Spaanse invloeden terug, bijvoorbeeld de straatnamen die zowel in het Arabisch als in het Spaans zijn geschreven, en mensen die Spaans spreken. Het merendeel van de bevolking is Moslim, maar er is sinds lang ook een Sefardische Joodse gemeenschap, afstammelingen van de Joden die na de ‘reconquista’ uit Spanje naar Tetouan emigreerden.
Bezienswaardigheden
De stad Tetouan wordt omringd door een variëteit aan sinaasappelboomgaarden, amandelboomgaarden, granaatappelboomgaarden en cypresboomgaarden. Tetouan ligt boven de vallei van de rivier de Martil, die uitmondt in de Martil-haven.
Aristocratische huizen
Je kunt in de stad veel fonteinen en sinaasappelboomgaarden vinden, in de binnenplaatsen van de oude huizen van de aristocratische Arabieren, nakomelingen van de tijdens de ‘reconquista’ uit Andalusië verdreven vluchtelingen.
Het zijn werkelijk prachtige huizen, met houtgesneden plafonds die met Spaans-Moorse motieven zijn beschilderd. Op de vloeren, pilaren en dado’s vind je het typische Tetouaanse tegelwerk.
De hele architectuur van Tetouan heeft een diepe invloed ondergaan van de bouwstijlen in Sevilla, Granada en Cordaba, de drie Andalusische steden.
Kunstnijverheid
Een bezoek aan de traditionele kunstnijverheidsindustrie is ook de moeite waard. Er wordt aardewerk, tegelwerk en zilverinlegwerk geproduceerd, en ook leren slippers, vuursteenwapens, en capes en rokken voor meisjes op het platteland.
Ook vind je hier goutah’s en babouches, de traditionele kledingstukken van de Berbers. De souks van Tetouan zijn heel levendig en er zijn diverse pleintjes met plaatselijke gerechten, kunstnijverheid en een grote hoeveelheid aardewerk.
Werelderfgoed
Tetouan heeft een aantal monumenten die het bezoeken waard zijn, onder andere het oude paleis van de Khalifa net buiten de Medina, en een fort, de oude stadsmuren en behouden hekwerken, moskeeën, fonteinen en foundouks, die alle de stad een heel bijzonder gezicht geven.
Als je door de straatjes van Tetouan loopt, ontdek je dan ook keer op keer onverwachte overblijfselen van haar rijke en interessante geschiedenis. De Medina van Tetouan staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is zeker een bezoek waard.
Accommodatie, eten en drinken
De stranden tussen Ceuta en Tetouan zijn de mooiste stranden van Marokko, en die moet je dus zeker niet missen. Aan het strand zijn luxueuze hotels, of je kunt er een vakantiebungalow huren.
Ook in de stad zelf zijn er diverse luxueuze hotels, evenals enkele budget hotels. Enkele hotels hebben kamers met dakterrassen, met prachtige uitzichten. De hotels van Tetouan zijn mooi en comfortabel en het is heerlijk om er te logeren. Vele hotels serveren de authentieke Marokkaanse keuken en hebben hun eigen specialiteiten.
Ze hebben bars, zwembaden en spa’s, zodat je er uiterst comfortabel en luxueus kunt verblijven. Het personeel van de hotels is, evenals de plaatselijke bevolking, uiterst vriendelijk en behulpzaam.
Tetouan is een drukke en levendige stad en heel leuk om te bezoeken. De stad heeft vele interessante bezienswaardigheden en attracties en je zult dan ook zeker met plezier terugdenken aan je vakantie in Tetouan.