Taza

aza is een prachtige stad in het noordelijk deel van Marokko, ligt ongeveer 100 km ten oosten van Fez en is de hoofdstad van de provincie Taza. De stad ligt ten zuidwesten van het Rifgebergte en men veronderstelt dat ze al bewoond werd in het Paleolithische tijdperk.

Taza ligt op een strategisch punt en bestaat uit twee gescheiden gedeeltes. Elk stadsdeel ligt op een plateau dat uitkijkt over een vallei. Het oude stadsdeel ligt op 650m hoogte en is gefortificeerd, en het nieuwe stadsdeel, dat door de Fransen in 1920 werd gebouwd, ligt op 485m hoogte.

Bergpas

Taza ligt op een bergpas, de Tazakloof genoemd, en deze pas was in de geschiedenis het belangrijkste punt waarlangs binnenvallende legers het noordwestelijke deel van Afrika wilden bereiken. Omdat het op zo’n strategisch punt ligt, was Taza getuige van vele oorlogen tussen machthebbers die hun macht wilden uitbreiden.

Geschiedenis

Taza werd aan het eind van de zevende eeuw gesticht door Miknasa Berbers. Zij zworen in 790 trouw aan de Idrisiden. Later sloten ze zich aan bij de Fatimiden van Kairouan. In 1074 werd de stad veroverd door de Almoraviden, in 1132 door de Almohaden en in 1248 door de Mariniden.

De Tazakloof bleek een te grote barrière te zijn voor de Turken, die vanuit Algerije Marokko wilden veroveren, maar de Fransen waren wel in staat Taza te veroveren. Taza heeft vele oude verdedigingswerken en moskeeën. Er is zelfs een madrasah, oftewel koranschool, uit de veertiende eeuw.

Bezienswaardigheden

Taza is relatief onbekend, omdat het een kleinere stad is, die wordt overschaduwd door nabije grote steden als Fez. Taza is echter historisch gezien een heel interessante stad, en je vindt er ondermeer vele moskeeën, gebouwd door de glorieuze Sultan der Almohaden, Abd el Moumen al Mouwahidi.

De Al Andalous Moskee en de Grote Moskee, die zelfs ouder wordt ingeschat dan de oude Tin Mal Moskee in het Tizi n Test gebied, werden ook door de Almohaden gebouwd.

Stadshart

De plekken om te winkelen zijn de Graanmarkt en de Soeks. Hier vindt je prachtige tapijten, juwelen, smeedwerk en een grote variëteit aan handvaardigheidsproducten van de Berberse bergvolken.

Hier bevindt zich ook de majestueuze Al Andalous Moskee bevindt zich ook vlakbij deze markten. De minaret van de moskee is bekend omdat de piek zwaarder is dan de basis. Als je vanaf Bab el Qebbour door de overdekte markt of Kissaria loopt, zie je de Marktmoskee.

Verdedigingswerken

Loop je verder, dan kom je bij de hoofdingang van Taza, de Bab Jamaa poort. Nog verder naar het zuiden kun je door de Bab el Rhi lopen en vindt je de Windpoort, een bastion uit de zestiende eeuw.

Het was Saadi Ahmed el Mansour die in de zestiende eeuw de gefortificeerde toren van de Borj vergrootte met een 26 m brede basis. Er zijn hier ook overblijfselen van Europese militaire bouwwerken te zien, bijvoorbeeld de ijzeren poort en de kazematten met gelaagde daken. Er is een heel oud kunstmuseum, gehuisvest in de Madarsa, dat uit 1325 stamt.

Als je bovenop de Almohadische forten klimt, heb je een prachtig uitzicht op het Rifgebergte.

Nationaal park

Wil je graag de zeer interessante open grotten van de Gouffre de Friouato in het oostelijk deel van het Midden-Atlasgebergte ontdekken, maak dan van Taza je uitvalsbasis. Van hieruit kun je perfecte tochten maken naar het Nationaal Park Tazekka, waar je kunt genieten van de grotten, watervallen en kloven.

Accommodatie

Taza heeft diverse hotels. Eén ervan, Les Deux Rives, serveert heerlijke salades, tajines, pastille, pizza’s en soepen. De kleinere en middelgrote hotels hebben een ouderwetse stijl maar zijn aangenaam, met een hartelijke atmosfeer. In de meeste hotels is verwarming aanwezig, voor de koudere wintermaanden, maar de warmte van de gastheren die je overal zult vinden, is des te beter.

De stad is niet overvol en biedt meer de atmosfeer van een dorp. Het is heel gemakkelijk om je weg te vinden in Taza. De meeste mensen spreken Arabisch, maar een handvol ook Frans. Ben je op zoek naar een bijzonder, rustig en hartelijk vakantieoord, bezoek dan Taza.