Tanger

De stad Tanger ligt aan de noordkust van Marokko en had in 2014 volgens schattingen een inwoneraantal van 948.000 inwoners. Tanger is een mengelmoes van culturen en nationaliteiten en is daarom een heel favoriete vakantiebestemming in Marokko.

De stad wordt ook wel de Witte Stad genoemd en haar haven is thuishaven voor vele miljonairsjachten. Tanger ligt aan de westelijke ingang van de Straat van Gibraltar, daar waar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee elkaar ontmoeten. De havenstad Tanger maakt momenteel een snelle ontwikkeling en modernisatie door, en er worden vele nieuwe hotels en zakencentra gebouwd.

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad dateert van het Phoenicische tijdperk, toen de stad in de vijfde eeuw voor Christus werd gesticht door Carthagische kolonisten. De stad was een belangrijke stad voor de Berbervolken en haar naam is waarschijnlijk afgeleid van de naam van een Berbergod, ‘Tinjis’.

Volgens de mythologie der Berbers werd de stad gebouwd door Sufax, de zoon van Tinjis. In de eerste eeuw voor Christus kwam de stad onder Romeinse heerschappij. In de vijfde eeuw A.D. werd de stad door de Vandalen veroverd, en in 702 door de Arabieren. In 1471 kwam de stad, tijdens de Portugeze overheersing van Marokko, onder Portugees bewind, tot 1661. In dat laatste jaar werd de stad als losgeld aan Charles II van Engeland gegeven.

In 1679 deed Sultan Moulay Ismail van Marokko een poging om de stad te herveroveren. Na een jarenlange, verlammende omringing van de stad verlieten de Engelsen haar uiteindelijk in 1684. De stad werd door de Sultan herbouwd, maar rond 1810 kwam ze weer tot verval. Door de strategische positie werd Tanger in de twintigste eeuw opnieuw het middelpunt van Europese diplomatieke en commerciële rivaliteit, wat bijna tot een oorlog leidde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, van 1940 tot 1945, viel de stad onder Spaanse heerschappij. In 1956 kwam Tanger weer terug onder Marokkaans bewind.

Cultuur

Tanger biedt een prachtige mengelmoes van islamitische, christelijke en joodse gemeenschappen en culturen. De stad is populair bij buitenlandse schrijvers en musici, waaronder Paul Bowles, William S. Burroughs, Jack Kerouac en zelfs de Rolling Stones. Ook kunstenaars uit de hele wereld worden tot deze vibrerende en kleurrijke stad aangetrokken.

Economie

Tanger is het op één na belangrijkste industriële centrum van Marokko, na Casablanca. Er is textielindustrie, chemische industrie, mechanische industrie en een grote sector metallurgie en scheepsmechanica- en benodigdheden.

De haven van Tanger is een belangrijke import- en exporthaven. De economie van Tanger leunt ook sterk op het toerisme, en momenteel worden er aan de stranden van Tanger veel nieuwe vakantieparken gebouwd. Op dit gebied zijn er veel buitenlandse investeerders, waaronder vastgoed- en bouwbedrijven, die investeren in de toeristische infrastructuur en vastgoed in Tanger.

De landbouwsector is de derde belangrijke economische factor die bijdraagt aan de groei van Tanger. De belangrijkste landbouwproducten zijn granen.

Bezienswaardigheden

De Medina van Tanger vormt het hart van de stad, maar de Kasbah zou je de ziel ervan kunnen noemen. Het Paleismuseum is de moeite van een bezoek waard, en daarnaast is het leuk om door de smalle nauwe straatjes van de Kasbah te lopen of over de lange boulevards langs de stranden te wandelen.

Stranden

De stranden van Tanger zijn echter de grootste toeristische trekpleisters van de stad. De baai van Tanger is halvemaanvormig en strekt zich vanaf de haven uit over een lengte van 4 km. Aan het strand liggen villawijken en vakantieparken.

Het strand van de baai is door de nabijheid van de stad en riviermondingen wel enigszins vervuild. De stranden tussen Kaap Spartel en Grotten van Hercules zijn echter schoon. Aan deze stranden vind je menig strandbar met dekstoelen, douches en een groot aanbod van voedsel en drankjes.

Uitrusten

De markt van de Grand Socco is ook een interessante bezienswaardigheid. Hier vind je alles, van kunst en kunstnijverheid tot tweedehands prullaria tot verse groente en fruit. Het plein heeft veel straatcafé’s waar je heerlijk kunt zitten uitrusten onder het genot van een kop koffie of muntthee.

In de namiddag kun je verkoeling zoeken in de schaduw van de nabijliggende Mendoubia Tuinen. In deze tuinen staat onder meer een indrukwekkende 800 jaar oude bananenboom. Heb je genoeg van de drukke stad, dan kun je de Grotten van Hercules bezoeken, 14 km ten westen van Tanger. Deze grotten zijn schitterend en bovendien van grote archeologische waarde.

Tanger is een mooie, vitale en unieke stad met mooie stranden, waar je je zeker niet zult vervelen.