Rabat

In Rabat, de hoofdstad van Marokko, wonen ongeveer 1 miljoen mensen. Rabat is één van de koninklijke steden van Marokko, met vele historische monumenten en buitengewone bezienswaardigheden.

Als je naar Marokko gaat, dan is Rabat een heel goed startpunt. De stad heeft vele exotische tuinen en interessante musea, die voorwerpen uit het Romeinse rijk laten zien.

Iedereen die Rabat bezoekt is gefascineerd door deze stad met haar stadspoorten, magnifieke moskeeën, kleine straatjes en steegjes, souks en markten. Rabat heeft veel verfijnde kunst en cultuur te bieden en veel mensen worden verliefd op deze stad.

Rabat is een moderne kuststad, waarvan de meeste huizen en gebouwen wit zijn geverfd en prachtige tuinen hebben. Rabat heeft een aantal brede boulevards en is gevuld met buitengewone historische monumenten en locaties. Het is ongelofelijk, maar enkele van die locaties dateren uit de 7e eeuw.

Geschiedenis van Rabat

De geschiedenis van Rabat begint in de 3e eeuw voor Chr., met een nederzetting die Chellah heette en aan de oevers van de rivier de Bou Regreg lag. In het jaar 40 na Chr. veroverden de Romeinen deze nederzetting en veranderden die in een kolonie met de naam Sala Colonia.

Rome behield de nederzetting tot 250 na Chr. toen Berberse vorsten Chella overnamen. Vanwege haar militaire betekenis gaf men in 1170 de naam Ribatu l-Fath, wat ‘bolwerk van triomf’ betekent.

Yaqub al Mansour, een kalief van de Almohaden, verplaatste de hoofdstad van zijn rijk naar Rabat. Hij was het die de stadsmuren en de Kasbah van de Udayas (’s werelds grootste moskee) bouwde. Maar Yaqub stierf voortijdig en de overblijfselen van de onvoltooide moskee staan er tot op de dag van vandaag.

In 1912 bezetten de Fransen Marokko en besloot generaal Hubert, de Franse officier die de leiding had, om de hoofdstad van Fes naar Rabat te verplaatsen. In 1956, toen Marokko de onafhankelijkheid verkreeg, besloot koning Mohammed V om Rabat hoofdstad te laten blijven.

Bezienswaardigheden Rabat

Mausoleum van Mohammed V – dit is één van de belangrijkste monumenten van Rabat. De stichter van het onafhankelijke en huidige Marokko en vader van de natie, koning Mohammed V ligt hier op zijn laatste rustplaats. Het mausoleum ligt tegenover de Hassantoren.

Kasbah van de Udayas – dit is een op een berg gebouwde fortificatie met uitzicht op de Atlantische Oceaan. De Kasbah werd gebouwd tijdens het bewind van de Almohaden. Binnen de Kasbah liggen Andalusische tuinen die vol staan met sinaasappelbomen, bloemen en palmen. De Almohaden voerden belangrijke hervormingen in de regio van Rabat door, onder andere de vernietiging en herbouw van de Kasbah en het veranderen van Chellah in een grote necropolis.

Medina – dit is de aantrekkelijkste straat van Rabat. De Medina is de oude binnenstad van Rabat, en is gevuld met markten, winkeltjes en werkplaatsen. Het is een echt ‘shoppers paradise’, want je vindt hier de prachtigste artikelen tegen lage prijzen, onder andere aardewerk, leren artikelen, houten meubelen, exclusieve lampen en nog veel meer interessante dingen.

Chellah – dit is een necropolis van middeleeuwse en antieke ruïnes in de buitengebieden van Rabat. Het was op deze plek dat zich voor het eerst mensen vestigden, aan de monding van de rivier de Bou Regreg. Chellah is ook heerlijk om te wandelen en van de natuur te genieten.

De Hassan-toren – dit is een 44 meter hoge minaret die hoog uitrijst boven de overblijfselen van de sultan Yaqub al Mansour moskee, die in de 18e eeuw werd verwoest door een aardbeving. Met de bouw van deze minaret werd al 1195 begonnen, maar de bouw werd echter nooit voltooid.

Verder staat de Medina van Rabat nog bekend vanwege het heerlijke en goedkope eten met een grote keuze aan gerechten en smaken.