Oujda

De stad Oujda ligt in een strategische gebied in het noordoosten van Marokko, niet ver van Spanje en de Algerijnse grens.

Door de ligging heeft de stad een mengeling van Arabische en Europese invloeden ondergaan. Oujda heeft ongeveer 500.000 inwoners.

De stad is een hoofdstad van het noordoostelijke deel van Marokko – het Oriëntaalse deel – en ligt ongeveer op 15 km afstand van Algerije en 60 km afstand van de Middellandse Zee. De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika werd in deze stad geboren.

De atmosfeer in Oujda is die van een grote Marokkaanse stad, echter zonder alle drukte en stress, maar met een ontspannen en levendig karakter.

Geschiedenis

Oujda werd in 994 A.D. gesticht door Ziri ibn Attic, de leider van de Zenata-stammen. Gedurende de eerste tachtig jaar van haar bestaan was de stad de hoofdstad van de Maghreb, door de erfenissen van de twee dynastieën der Almoraviden en Almohaden. In 1048 onderging de stad diverse uitbreidingen.

In de dertiende eeuw herbouwde Sultan Abou Youssef de stad volledig en gaf haar een keizerlijk karakter. Hij bouwde de Kasbah, de moskeeën, het paleis en de fortificaties. Onder deze islamitische heerser groeide de stad aanzienlijk en kwamen de landbouw, de architectuur en het sociale leven tot grote bloei. Vandaag de dag staat de moskee Al-Kabire er nog steeds.

De stad is gebouwd op de vlaktes van Angad en wordt omringd door de prachtige bergen van het Beni-Snassengebergte.

Bezettingen

Tijdens de dertiende en veertiende eeuw werd Oujda bezet door de Ziyanids in Algerije en tijdens de achttiende tot de negentiende eeuw door de Ottomanen in Algerije.In 1844 en 1859 werd de stad door de Fransen bezet.

Zij gebruikten Oujda als militaire basis om het oostelijke deel van Marokko te controleren. De stad breidde zich daarna vooral uit tussen de door Fransen gebouwde wegen en dankt haar huidige glorie aan dit tijdperk.

De grens die Marokko ten oosten van Oujda met Algerije deelt ligt vlakbij het Algerijnse plaatsje Maghnia. Afhankelijk van de diplomatieke relaties tussen beide landen is deze grens open of dicht.

Bezienswaardigheden

Oujda heeft minder historische monumenten dan andere Marokkaanse steden. De stad is echter een favoriete reisbestemming voor toeristen die een ontspannen vakantie willen doorbrengen.

Vlakbij ligt het Rifgebergte, de Figuig en de Saharawoestijn, die de toerist de mogelijkheid bieden interessante en aangename dagtochten te maken.

Muziek

Oujda is ook bekend vanwege de karakteristieke muziek die er wordt gespeeld. Regelmatig zijn er goede en interessante muzikale optredens en shows te zien, en daarnaast kun je de muziek horen vanuit de huizen als je door de stad slentert.

De huizen in de stad zijn tamelijk nieuw. Het is verder ook interessant om naar de Kissaria te lopen, waar in vele winkeltjes prachtige handvaardigheidsproducten worden verkocht.

Monumenten en trekpleisters

De stad heeft vier monumenten die de moeite van het bezoek beslist waard zijn: de Bab Ouled Amran, de Bab Sidi Aissa, de Bab Sidi Abdelwahab en de Bab Ahl Jam.

Daarnaast is er de Grote Moskee, gebouwd in de dertiende eeuw en een heel mooi gebouw, dat je niet moet missen. Op ongeveer 6 km ten oosten van Oujda bevindt zich een groene oasis, waar zich het graf bevindt van Sidi Yahia Mara. Het graf is niet alleen een pelgrimsoord voor Moslims, maar ook voor Joden en Christenen.

Oujda heeft eveneens een Frans-Arabische talige universiteit, de Université Mohammed Premier, die een belangrijke onderwijsinstelling in Marokko is.

Accommodatie

Oujda heeft een internationale luchthaven, de Oujda Angad Aeroport, met luchtverbindingen van en naar Europa. Oujda heeft diverse hotels die goede accommodatie bieden en traditioneel voedsel serveren.

De prijzen zijn redelijk en de gastvrijheid en dienstverlening zijn uitstekend. De stad heeft ook een leuk nachtleven.

In het algemeen is Oujda een eenvoudige stad met weinig toeristen. Als je op zoek ben naar rust en ontspanning, dan is dit de ideale vakantiebestemming voor je.