Ouezzane

Het stadje Ouezzane ligt ten noorden van Fez en heeft een bevolking van ongeveer 57.972 inwoners. Het is een sprankelend stadje aan de zuidgrens van het Rifgebergte. Het staat ook wel bekend als ‘Dar Dmana’ en wordt door zowel de Marokkaanse Joden als de Moslims beschouwd als een heilige stad. Het is een spirituele hoofdstad en thuishaven van de heiligen van het Marokkaanse Soefisme.

Religieus belang

Vele Marokkaanse Joden beschouwen Ouezzane als een heilige stad en ondernemen dan ook pelgrimstochten naar de graven van overleden Marokkaanse marabouts (heiligen). In het bijzonder wordt de marabout Moul Anrha (de plaatselijke naam voor Rabbi Imran Ben Diwan) aanbeden, die in de achttiende eeuw in Ouezzane leefde.

Er worden een groot aantal wonderen met zijn graftombe geassocieerd. De beroemde Rabbi ligt begraven, samen met een aantal Joden, op een begraafplaats buiten de stad, in een gebied dat Azjem wordt genoemd.

Sherif

Ook de Berbers beschouwen Ouezzane als een heilige stad, evenals de Moslims, voor wie de stad zeer belangrijk is. Rond 1700 vormden de afstammelingen van Moulay Idriss een groepering die de stad bestuurde. Moulay Brahim werd hun heilige leider, ofwel Sherif. Een Sherif wordt na de koning als meest heilig beschouwd en is hogelijk gerespecteerd.

Hij leeft buiten het stadscentrum in een heiligdom met prachtig onderhouden tuinen. Als er civiele kwesties of conflicten zijn die religieuze bemiddeling nodig hebben, is hij degene die wordt gezien als autoriteit en degene die besluiten uitvaardigt.

Andere interessante bezienswaardigheden

Ouezzane is een belangrijke marktplaats voor textiel, bijvoorbeeld djellabahs en tapijten. Er wordt ook veel olijfolie en rozijnen verhandeld, en goede kwaliteit wol die uit het Rifgebergte komt.

Er worden wollen tapijten verkocht en je kunt het productieproces daarvan bekijken. Als je door de souks van Ouezzane slentert, kun je al deze handelswaar bekijken en kopen. De moskee van Moulay Abdullah Sharif is een heel mooie, rijk gedecoreerde moskee. De moskee is niet toegankelijk voor niet-Moslims (wat voor elke moskee ter wereld geldt), maar ook de poorten zijn prachtig om te zien en de moeite van het bezoek waard.

Ze zijn geverfd in een kleur tussen oranje en geel in. Vlakbij vind je wat restaurantjes en grill-café’s, waar het heerlijk eten en drinken is.

Joodse stadsdeel

De zuidelijke helft van Ouezzane wordt bewoond door het Joodse bevolkingsdeel en heeft een sterk Andalusische accent. Je vindt hier uitzonderlijk mooie, geheel betegelde huizen met balkons.

De Joodse en islamitische begraafplaatsen zijn ook interessant om te bezoeken. Je kunt daar zien hoe beiden culturen ooit in harmonie met elkaar leefden.

Ouezzane is zonder meer een bezoek waard, vooral als je erin geïnteresseerd bent kennis te maken met een stad die door zowel Joden als Moslims als een heilige plaats wordt beschouwd.