Ouarzazate

De stad Ouarzazate ligt in het zuidelijk deel van Marokko. De naam Ouarzazate komt van een Berberse uitdrukking die ‘zonder lawaai’ of ‘zonder drukte’ betekent. De stad is een favoriete halteplaats voor toeristen die op weg zijn naar de Saharawoestijn. De meesten van hen slaan hier hun voorraden in voor hun tocht naar de woestijn.

Wil je ook de Sahara intrekken, dan is het inderdaad een goed idee om één of twee dagen in Ouarzazate te verblijven, dat bovendien op zich al de moeite van het bezoek waard is. Veel bezoekers van de stad zijn verrast door de wonderbaarlijke en spirituele atmosfeer die er heerst. Een ander interessant punt van Ouarzazate zijn de grote filmstudio’s die hier te vinden zijn.

Geschiedenis

Ouarzazate is een stad met een levendige cultuur en een lange geschiedenis, rijk aan kunst. De stad was ooit een kruispunt voor Afrikaanse handelaren die op weg waren naar de noordelijke steden van Marokko en naar Europa. Tijdens de Franse overheersing was het een garnizoensstad, bestuurlijk centrum, en douanepost.

Bezienswaardigheden

Ouarzazate is een rustige provinciestad met brede straten, vele hotels en diverse parken en tuinen. Het ligt op een hoogte van 1160 m, op het kruispunt van de Draa-vallei en de Dade. De Finnit Oase ten zuiden van Ouarzazate, met de prachtige Pise-ksour, is een bezoek waard. Ouarzazate heeft ook de Kasbah van Taourirt, die in de achttiende eeuw werd gebouwd en in 1994 gerenoveerd. Verder zijn er de Krupps veldgeweren te zien, die Glaoui gebruikte om z’n macht te handhaven.

Filmstudio’s

De Atlas filmstudio’s liggen op 6 km afstand van Ouarzazate. Dit is een gigantisch studiocomplex, dat zich over meer dan 30.000 m² woestijn uitstrekt. De studio’s zijn open voor het publiek, en als je een bezoek brengt, kun je het geluk hebben zelfs filmopnames mee te maken. Films als Lawrence of Arabia, Star Wars en The Gladiator werden hier in hun geheel of gedeeltelijk opgenomen. De studio’s zijn populair voor alle filmproducties die woestijnscenes nodig hebben.

Dam

Een uitstapje naar de el Mansour Eddahbi dam is ook de moeite waard. De dam werd gebouwd in 1972 en het reservoir dient als permanente irrigatie van de omliggend palmboomgaarden en landbouwgronden. Daarnaast is de dam een belangrijke bron van elektriciteit voor het hele valleigebied van Ouarzazate.

Markt

Ouarzazate heeft ook een markt, waar de prijzen wel iets hoger liggen dan in de rest van Marokko. Het onlangs gerestaureerde Cooperatif des Artisans is echter wel een bezoek waard. Ouarzazate staat bekend om het prachtige aardewerk en de mooie tapijten, en ook om de culturele rijkdom in het algemeen.

De nabijgelegen stadjes Ait Benhaddou en Zagor en de vallei van de rivier de Draa zijn ook interessante uitstapjes.

Accommodatie, eten en drinken

Ouarzazate heeft vele goede hotels, die bovendien traditioneel Marokkaanse voedsel serveren. Het restaurant Chez Dimitri serveert fantastische pasta’s en salades. Tijdens het eten zijn er optredens van Marokkaanse zang- en dansgroepen, met vrouwen in traditionele klederdracht.

In Ouarzazate is veel te zien en te doen. Het is een bijzondere en aparte stad, die je tijdens je reis door Marokko zeker even moet aandoen.