Nador

Nador is een prachtige stad in het noordoostelijke deel van Marokko, in het Rifgebergte. De stad heeft een haven aan de laguna Bhar Amezzyan.

Het is een belangrijk handelscentrum voor vis, fruit en vee. Een semi-autoweg verbindt de stad met de Spaanse stad Melilla.

Nador heeft ongeveer 180.000 inwoners, die voor het grootste deel Tarifit Berbers spreken. Doordat de stad vlakbij de Middellandse Zee en Melilla in Spanje ligt, is het een knooppunt voor internationale handel. Vroeger kampte Nador met veel smokkelaars, maar deze problemen zijn opgelost en Nador is nu een belangrijk invoercentrum voor goederen vanuit Europa.

Geschiedenis

Men neemt aan de Nador werd gevestigd door de Berbers. Later werd de stad geregeerd door de Phoeniciërs, Romeinen en Arabieren. De naam van de stad komt waarschijnlijk van ‘Has Nador’, wat ‘een kleine nederzetting aan een laguna’ betekent.

De naam zou ook kunnen afstammen van het Arabische woord ‘nadar’, wat ‘zicht’ betekent, en dit zou beter kunnen kloppen, omdat Nador op een strategische positie ligt voor observatie van Spanje.

Nador was favoriet bij vele Marokkaanse koningen, in het bijzonder bij koning Omar ibn Idriss II en de Almoravidische koning Youssef ibn Tachfin.

Bezienswaardigheden

De inkomstenbronnen van Nador komen voornamelijk uit de visserij en de landbouw. Er zijn ook enkele belangrijke industriële sectoren, waaronder de metallurgie, textiel en chemie. De laatste jaren is echter vooral het toerisme de voornaamste inkomstenbron geworden.

Vooral expat Marokkanen komen naar Nador, voor familiebezoek en vakantie in hun thuisland. Dit zijn grote aantallen en zij hebben dan ook een impuls gegeven aan de toeristische sector van de stad. Het strand van Nador is mooi, maar er zijn niet veel horecagelegenheden.

Desalniettemin trekt de stad Europese toeristen aan, die hier vooral komen om het ‘Rifgevoel’ te ervaren.

Vogels

Nador is daarnaast een fantastische plaats voor liefhebbers van vogels en natuur. Ten oosten van Nador, op ongeveer 30 km afstand ervan, ligt het dorp Kariet Arkmane, met grote zoet- en zoutwater plassen. Hier komt een grote variëteit aan vogels en insecten drinken.

Onder andere felgekleurde sprinkhanen, damselflies en zandspinnen komen naar de zoute moerassen in dit gebied. Ook kun je er de grote flamingo, de zwart gevleugelde steltkluut, de meerkoet, parelduikers, dwergsternen en meeuwen zien.

Flora en fauna

Verder naar het oosten gaat de vegetatie langzaam over van de ene naar de andere soort. Helmgrasbegroeiing gaat over in zeewolfsmelk en blauwe zeedistel en grotere soorten als jeneverbes en cistus. Deze fantastische combinatie van bloemen en planten trekt interessante vogels aan als de bonte strandloper, de scholekster en de Audouins meeuw.

Laguna

Trek je verder langs de kust van Ras el Ma, dan vind je een zoetwater laguna met opmerkelijk zandafzettingen die 50 m van elkaar verwijderd liggen. Hier is het een thuishaven voor vogels als de ooievaar, de blauwe reiger, de zilverreiger, de tureluur, de grutto, de zwarte ruiter (‘s zomers), de ijsvogel en de zwarte stern.

Natuur- en vogelliefhebbers staan in de rij voor dit gebied, om de verbazingwekkende rijkdom aan flora en fauna hier vlakbij Nador te aanschouwen.

Zendmast

In Nador staat ook het zendstation van radio Medi 1 voor langegolf en kortegolf radio, dat naar alle Maghreb-landen uitzendt. De zendmast is de hoogste constructie van heel Afrika.

Accommodatie, eten en drinken

Nador heeft enkele luxueuze hotels, en daarnaast ook middenklasse en budget hotels. Er zijn diverse goede restaurants en café’s die de toeristen en natuurliefhebbers die naar de stad komen van goed eten en drinken voorzien.

Het stadsbestuur van Nador heeft regels uitgevaardigd die de stad een schoon en mooi aanzien moeten geven, zodat het een perfecte vakantiebestemming is geworden. Nador is klein, maar door de locatie zeer interessant, en het is er bovendien geriefelijk en aangenaam vertoeven.