Meknes

Meknes werd door de Unesco op de werelderfgoedlijst gezet vanwege haar Medina en de ruïnes van het koninklijke paleis. De stad heeft ongeveer 840.000 inwoners.

Als de avondschemering valt, verzamelt zich op de Place El Hedime, met zijn grote markt, een grote menigte van kooplui, vuurvreters en acrobaten. De stad heeft een onvergetelijke, gemakkelijke middeleeuwse uitstraling.

Daarnaast heeft Meknes diverse paleizen, spectaculaire moskeeën en madrassas achter de verstevigde muren met de imposante ingangen en de wereldberoemde Bab Mansour.

Stadsmuren

Het fantastische karakter van Meknes strekt zich uit tot voorbij de stadsmuren naar de omgeving, waar je de resten van het Romeinse Volubilis en de keizerlijke stallen van Moulay Ismail kunt bezoeken.

Meknes is de vijfde grootste stad van Marokko en heeft een groot economisch centrum waar vooral wijn, muntthee en olijven worden verhandeld. De stad heeft een ongelofelijk charisma, dat wordt versterkt door het omringende landschappelijk schoon.

De bezoeker zal versteld staan van haar indrukwekkende stadspoorten, borstweringen, paleizen en moskeeën.

Locatie

De stad Meknes ligt in het Noorden van Marokko, op 130 kilometer afstand van de hoofdstad Rabat en 60 kilometer afstand van Fes. Tijdens het regiem van Moulay Ismail (1672-1727) was Meknes in feite de hoofdstad van Marokko.

De naam Meknes komt volgens middeleeuwse Arabische bronnen van de naam van een Berber stam die bekend stond als de Miknasa stam. In 117 na Chr. kwamen Meknes en de omliggende provincies onder bestuur van het Romeinse Rijk. Meknes heeft een Kasbah uit de 8e eeuw.

Geschiedenis van deze fantastische stad

Meknes werd onder sultan Moulay Ismail, stichter van het Alawitische Rijk, de hoofdstad van het land. De sultan maakte van Meknes een aantrekkelijke stad in Moorse-Spaanse stijl, omringd met hoge muren, waarin gigantische deuren zaten. Nog steeds kun je deze harmonische mengeling van Islamitische en Europese stijlen van het 17e Meknes bezichtigen als je door de stap loopt.

Bezienswaardigheden Meknes

Aantrekkelijk aan Meknes is dat het er niet overvol met toeristen is. Je kunt in Meknes goed winkelen, uit eten gaan, bezienswaardigheden bezichtigen en uitgaan. Het is een aangename stad om te verblijven.

De stad telt diverse historische monumenten binnen de stad en in de naaste omgeving. De Romeinse nederzetting Volubilis is vlakbij en staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Daarnaast zijn er andere bezienswaardigheden, zoals Heri es-Souani, Place Hedim, Bab Mansour, Medersa Bou Inania Meknes Royal Golf Course, Dar Jamai, het Mausoleum van Moulay Ismail, Habs Qara en de Al Adam moskee.

De magnifieke Bab Mansour is de grootste stadspoort van Meknes. Als je Heri es-Souani bezoekt, kunt je de opvallende graanschuren bekijken. Het is ook heerlijk om bij het Agdal bassin te zitten. In het Dar Jamai Museum vind je Marokkaanse kunst en kun je hele oude exemplaren van de Koran bekijken, samen met antieke sieren en andere voorwerpen.

De Al Adam moskee is de oudste en grootste moskee van Meknes. Meknes heeft ook vele souks, waar je heel veel kunstnijverheidsvoorwerpen kunt vinden, onder andere traditionele Marokkaanse kleding en tapijten.

Je vindt hier ook exclusieve handgemaakte leren schoenen, schitterende juwelen en nog veel meer. Je mag hier onderhandelen, nee, dat wordt zelfs van je verwacht.

Je zult op hele lage prijzen kunnen uitkomen en met de prachtigste artikelen naar huis kunnen gaan, voor een lagere prijs dan in andere Marokkaanse steden.