Marrakech

Marrakech is de derde grootste stad van Marokko en staat bekend als de Rode Stad. De stad heeft ongeveer 930.000 inwoners en de meeste huizen zijn rood geverfd. Het is echt een kleurrijke en opwindende stad, die wel één van de parels van Marokko wordt genoemd.

De stad is een belangrijk economisch centrum en er zijn verschillende opkomende industrieën en markten. Marrakech ligt aan de voet van het Atlasgebergte en is daardoor schitterend gelegen. Net als veel andere Noord-Afrikaanse steden is Marrakech onderverdeeld in een Medina, de oude gefortificeerde stad, en een modern stadsdeel, Gueliz genaamd.

De stad heeft een heerlijk klimaat, met zachte winters met sneeuw en warme vochtige zomers. De hartelijkheid en gastvrijheid van de bevolking van Marrakech is wereldberoemd.

Geschiedenis

De naam Marrakech is waarschijnlijk afkomstig van het Berberse ‘mus(n) akush’, wat land van God betekent.

Tot voor enkele tientallen jaren geleden noemden de Arabieren, Perzen en Europeanen Marokko het ‘Koninkrijk van Marrakech’. De stad werd in de elfde eeuw gevestigd en was de hoofdstad van een rijk dat zich uitstrekte van Spanje tot Senegal. Daarvoor was het een kruispunt op de handelswegen die naar Timboektoe liepen.

Oorspronkelijk was het dus een rustplaats op die handelswegen, maar de leider der Almoraviden, Abou Bekr bezette het als een strategisch punt voor z’n troepen. Zijn neef Youssuf ibn Tashfin bouwde er de eerste moskee en het eerste huis. In de twaalfde eeuw werd Marrakech verder ontwikkeld door de Almohaden.

Tot vandaag de dag staat er de 9 km lange rode aarden wal die tijdens de heerschappij van de Almohaden werd gebouwd. De stad werd in de zestiende eeuw belangrijk, tijdens het Saadiaanse Rijk van Ahmed el Arj.

Hij bouwde er indrukwekkende gebouwen en graven, die nog steeds behouden zijn gebleven. Marrakech werd later veroverd door de Sultan van de Alaouiten, Moulay Ismail. In 1917 werd de stad onder Frans bewind bestuurd door Pash el Glaoui.

In 1956 werd de stad door koning Mohammed V overgenomen. Na enkele jaren werd Rabat hoofdstad van Marokko en werd Marrakech een provinciehoofdstad.

Het is nu de hoofdstad van het gebied Marrakech Tensift el Haouz, dat zich uitstrekt over 31.160 km².

Bezienswaardigheden

Door Marrakech wandelen is een verbazingwekkende belevenis op zichzelf. Overal in de kleine, nauwe straatjes en pleinen vind je de souks, waar werkplaatsen voor vele soorten kunstvaardigheid te vinden zijn en je de handwerkers aan het werk kunt zien.

De beste tijd om ze te zien is ‘s morgens vroeg of in de namiddag, als ze hun spullen verkopen. Het duurt ongeveer drie uur om door de souks te wandelen. Een grote toeristische attractie is de Rue Souk Smarine, een belangrijke textielmarkt, in de buurt van de Ouessabine Moskee.

Djemaa el Fna

Een andere belangrijke toeristische bezienswaardigheid is de Djemaa el Fna. Dit is een groot marktplain in de Medina van de oude stad. Overdag vind je hier kraampjes met vers sinaasappelsap, waterverkopers in kleurrijke kostuums, slangenbezweerder, jongetjes met aapjes aan kettingen, en nog veel meer.

In de namiddag wordt het plein steeds drukker en ‘s avonds is het gevuld met verhalenvertellers, dansjongens die de Chleuh dansen, magiërs, verkopers van traditionele medicijnen, enzovoorts. ‘s Nachts zijn er dan de tientallen eetkraampjes, waar je allerlei heerlijke lekkernijen en gerechten kunt kopen.

Aan de overkant van het plein zijn er talrijke café’s met terrasjes, waar je heel rustig kunt genieten van een drankje en ver weg van alle lawaai en drukte naar het plein kunt kijken.

Andere attracties

Het Marrakech Museaum heeft een collectie traditionele en moderne beeldhouwwerken en andere kunst. Bij de ingang bevinden zich een kleine boekhandel en café, die de moeite van het bezoek waard zijn. Kom je in de zomer naar Marrakech, dan zijn de tuinen de beste plek om koel en rustig te ontspannen, met zwembadgrote meertjes waarin je je kunt verfrissen. Er zijn in Marrakech vele parken en tuinen, bijvoorbeeld de Majorelle Tuin, de Menara Tuin en Olijfgaard, het Koutoubia Moskee Park, enzovoorts.

Accommodatie, eten en drinken

De Medina van Marrakech is de beste plek om uit eten te gaan. Er zijn vele café’s, bistro’s en restaurants in Franse stijl.

De voedselkraampjes op de Djemaa el Fna zijn ook een uitstekende optie om tegen hele lage prijs heerlijke traditionele Marokkaanse gerechten te eten. De meeste kraampjes hebben ook een bar. Er zijn verschillende goedkope en middenklasse hotels waar je uit kunt kiezen. De meeste zijn moderne hotels, met schitterende zwembaden en traditionele interieurs.

In de Medina vind je vooral de goedkopere hotels, terwijl de luxere vooral in Hivernage en Semlalia gelegen zijn. Je kunt ook een villa, studio of appartement huren. De meeste toeristen komen tijdens Kerst en Nieuwjaar en tijdens het Paasweekend naar Marrakech.

Ben je van plan naar Marrakech te gaan, bereid je dan voor op een verbazingwekkende, kleurrijke en wonderbaarlijke stad, die niet voor niets vele kunstenaars heeft aangetrokken.