Chefchaouen

Chefchaouen is een heerlijke stad in het noordoosten van Marokko. Het is de hoofdstad van de provincie Chefchaouen. De stad werd in 1492 gesticht door de Moorse vluchtelingen uit Spanje en ligt naast het Rifgebergte. Het is een relaxte stad, met vrij goedkope accomodaties.

Het mooiste aan de stad is wel dat alle gebouwen en huizen briljant hemelsblauw zijn geverfd. Er valt een helder berglicht op de stad, die daardoor magisch lijkt. Het bescheiden centrum met de pittoreske Medina en het schitterende Rifgebergte op de achtergrond maken de stad oogverblindend mooi. De stad trekt niet al teveel bezoekers, maar het is zeker de moeite waard om de prachtige blauwe stad Chefchaouen te bezoeken.

Horens

Chefchaouen is een kleine, gefortificeerde stad, bedoeld als verdediging tegen de Portugezen die Marokko binnendrongen. Chefchaouen wordt door de Marokkanen ook wel Chaouen genoemd en dankt haar naam aan de hoge bergtoppen die boven de stad uitsteken en op de horens van een geit lijken. Als de gebedsoproep klinkt vanuit de moskeeën die verspreid over de stad liggen, is dat een gelukzalige ervaring. Het woord Chefchaouen betekent letterlijk: kijk naar de horens.

Spaans

De stad ligt vlakbij Tanger en de Spaanse grens. Er wordt heel veel Spaans gesproken. De meeste huizen zijn helder hemelsblauw geverfd, een traditie ooit begonnen door de vroegere Joodse bevolking. Van 1921 tot 1926 werd de stad bestuurd door de Berber rebellenleider Abdel Karim. Hij werd in 1926 door de Spaanse troepen verslagen en in de Kasbah gevangen gezet. Spanje heerste daarna dertig jaar over de stad, waarna deze werd overgedragen aan Marokko.

De lokale markt

De stad staat bekend om haar variëteit aan plaatselijk gemaakte producten. Je zult hier kunstnijverheidsvoorwerpen tegenkomen die je nergens anders in Marokko tegenkomt.

De stad is daarom een ideale bestemming voor toeristen èn Marokkanen die bijzondere voorwerpen willen kopen. Je vindt er bijvoorbeeld veel geweefde dekens en wollen kleding in levendige kleuren, zo mooi, dat je de verleiding om ze te kopen niet zult kunnen weerstaan. De stad staat ook bekend om de uitzonderlijk lekker geitenkaas die er wordt verkocht. Daarnaast vind je er tapijten, leerartikelen, specerijen, metaalwerk, enzovoorts.

Landbouw rondom de stad is moeilijk, omdat de grond niet vruchtbaar is. Helaas is de stad wel een productiecentrum van marihuana en hasjies. Je moet goed uitkijken wat je doet en je niet laten verleiden door opdringerige handelaren, want de drugs zijn illegaal en het bezit ervan strafbaar.

Bezienswaardigheden

Voor de meeste bezoekers is de Medina de belangrijkste bezienswaardigheid. Het is heerlijk en indrukwekkend om er doorheen te wandelen. De waterval ten oosten van de Medina is ook interessant. Hier zie je vele plaatselijke bewoners de was komen doen, of gewoon zitten en een praatje maken. Achter de waterval bevinden zich de ruïnes van een oude moskee.

Een trektocht naar het indrukwekkende Rifgebergte is meer dan de moeite waard, en veel backpackers doen dit dan ook. De tocht naar boven op de Jebel- al-Kalaa is zwaar, maar voor liefhebbers van avontuur is deze 9 uur durende tocht echt fantastisch.

Eten, drinken en slapen

De plaatselijke specialiteit is de baissara. Ook vind je in Chefchaouen de tajines (een groentestoofpot met schaap of geit) en vis-tagra’s. Het restaurant Granada serveert heerlijke vis- en garnalen-tajines met een Spaanse invloed, die echt overheerlijk zijn. Overal kun je muntthee drinken, maar alcohol is moeilijker te vinden.

Er zijn vele mogelijkheden voor accommodatie, en het drukste seizoen is gedurende de maanden Juli en September. Er zijn vele goedkope hotelletjes en er zijn zelfs hotels waar je op het dakterras kunt slapen (populair onder rugzaktoeristen).

Je kunt je reis al langer van te voren plannen en op die manier in een prachtige omgeving genieten van één van de mooiste steden van Marokko, voordat je verder trekt naar andere steden als Tanger, Fez en Marrakech.