Casablanca

Casablanca is met 5,2 miljoen inwoners, de grootste stad van Marokko. De stad ligt aan de Atlantische Oceaan en werd in de twintiger jaren van de vorige eeuw door de Fransen gebouwd met Marseille als voorbeeld.

De stad is de hoofdstad van de regio Groot-Casablanca, is in economisch opzicht de hoofdstad van het land en is tevens een primaire marinebasis. Casablanca is echter niet de politieke of administratieve hoofdstad van Marokko.

Europese stad

De stad ligt in het centrum van de ‘Maroc Utile’, het vruchtbaarste gebied van Marokko en tevens voornaamste bron van minerale rijkdommen. De haven is één van de drukste van de Maghreb.

Sinds het tijdperk van het Franse protectoraat heeft de havenstad zich in snel tempo ontwikkeld en is nu groter dan Marseille. Casablanca lijkt op een Europese stad, maar voordat je er naartoe gaat moet je dan niet proberen je er iets van voor te stellen. Je zult verbaasd staan als je de stad eenmaal ziet.

Geschiedenis

De Berbers waren de eersten die zich in de stad vestigden, rond de tiende eeuw voor Christus. De stad was voor zowel de Phoeniciërs als de Romeinen een belangrijke havenstad. Tot het jaar 1068 kwamen de heersers van de stad uit het koninkrijk Anfa.

In dat jaar werd de stad door de Almoraviden veroverd. Tijdens de veertiende eeuw, onder de heerschappij van de Meriniden, werd Casablanca weer een belangrijke havenstad. In de vijftiende eeuw werd de stad weer een onafhankelijke staat.

Wit huis

De stad stond er berucht om een veilige thuishaven te zijn voor piraten. Dit was reden voor de Portugezen om in 1468 de stad te vernietigen. Zij bouwden in 1515 een militair fort, dat ze Casabranca noemden (Portugees voor ‘wit huis’).

De Spanjaarden namen in 1580 de stad over, totdat deze in 1640 weer deel van Portugal werd. In 1755 verwoestte een aardbeving de stad bijna volledig en verlieten de Portugezen de stad.

Textiel en thee

Sultan Mohammed ben Abdallah, de kleinzoon van Moulay Ismail, herbouwde tussen 1756 en 1790 de stad. Men noemde de stad toen ad-Dar al-Bayda en Casa Blanca (respectievelijk Arabisch en Spaans voor ‘wit huis’). Vanaf toen groeide Casablanca, mede door de groei van de Britse textielindustrie.

De stad werd een belangrijke exportstad voor wol, die aan de textielindustrie werd geleverd, en tevens een belangrijk importstad voor Chinese ‘gunpowder’-thee, het beroemde nationale drankje.

Fransen

In 1907 wilden de Fransen een spoorweg bouwen dichtbij de haven, en deinsden er niet voor terug om daarbij dwars door een begraafplaats te gaan. Als gevolg hiervan viel de Marokkaanse bevolking hen aan en ontstonden er rellen.

Er volgde een mobilisatie van Franse troepen, die het uiteindelijke gezag over de stad overnamen. In 1910 was de Franse kolonisatie officieel. In de periode 1940-1950 vonden er diverse anti-Franse opstanden plaats. Marokko en Casablanca kregen uiteindelijk in 1956 hun onafhankelijkheid terug.

Bezienswaardigheden

De Ville Nouvelle, ontworpen door de Franse architect Henri Prost, is één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Casablanca en heel Marokko. Je vindt hier diverse voormalige overheidsgebouwen en moderne hotels die de moeite van het bekijken waard zijn. De gebouwen zijn gebouwd in een mengsel van Spaans-Moorse en Art Déco stijlen.

De Hassan II Moskee

De Hassan II moskee, ontworpen door de Franse architect Michel Pinseau, is verbazingwekkend.

De moskee bevindt zich op een hoogte die uitkijkt over de Atlantische Oceaan, en kan meer dan 25.000 gelovigen bevatten. Op het plein rondom de moskee is nog eens plaats voor 80.000 mensen. De minaret is met 210 m de hoogste minaret ter wereld.

Overige attracties

Het Park van de Arabische Liga is het grootste publieke park van de stad en een bezoek waard. Aan de rand van het park bevindt zich de Cathredrale du Sacre Coeur, met een schitterende Moorse architectuur.

De oude Medina van Casablanca werd gerenoveerd en de muur rondom de Medina, de skala (bastion) en koloniale klokkentoren zijn indrukwekkend. Het Joods Museum is eveneens een belangrijk monument in Casablanca, en is het enige ter wereld dat zich in een islamitisch land bevindt.

Het kleine strand vlakbij Ain Diab is een mooi strand en trekt met haar strandclubs vele toeristen aan.

Accommodatie en eten en drinken

Casablanca heeft vele hotels, maar omdat het een belangrijke stad is, zijn deze vaak volgeboekt.

Het is dus zaak tijdig te reserveren. De hotels zijn van een zeer luxueus niveau tot zeer eenvoudig. Het is ook mogelijk een appartement, studio of villa te huren, wat vaak een zeer aangenaam verblijf oplevert. Er zijn vele restaurants waar je verse zeevis en schelpdieren kunt eten (of meenemen).

Er is zelfs een ijssalon met de naam ‘Stella’, waar je meer dan dertig soorten ijs kunt eten. Als je een alcoholisch drankje wilt drinken, dan kun je het beste naar één van de vele hotelbars gaan.

Wil je Casablanca bezoeken, reserveer dan tijdig je accommodatie. Het is een interessante stad met een groot aantal bezienswaardigheden en attracties. Casablanca is een perfecte vakantiebestemming en je zult je er beslist goed vermaken.