Al Hoceima

De stad Al Hoceima in het Rifgebied in Marokko zal je enorm verrassen. De stad verschilt van alle andere grote en drukke Marokkaanse steden en wordt steeds meer een toeristische bestemming.

Hoewel omgeven door de landelijke dorpjes en stammen van het Rifgebergte, is het echt een moderne stad, die echter veel rustiger is dan steden als Tanger en Fez. Al Hoceima ligt in een idyllische omgeving, met ‘s winters de begroeide heuvels op de achtergrond. Vlakbij, aan de voet van de heuvels, ligt het badplaatsje Playa Qualermo.

‘s Zomers is het druk in Al Hoceima, dat dan wordt overstroomd door Marokkaanse en Franse toeristen. Maar het kleine stadje blijft ook dan z’n charmes behouden.

Geschiedenis

Het waren de Spanjaarden die omstreeks 1925 de stad vestigden. Tijdens de Rifopstanden was het generaal Sanjurjo die het gebied inlijfde bij Spanje en de stad naar zichzelf vernoemde: Villa Sanjurjo. Zelfs vandaag de dag noemt een deel van de plaatselijke bevolking het stadje nog Villa.

De Spanjaarden bouwden er boven het strand huizen, scholen en ziekenhuizen, en langzaamaan groeide Villa Sanjurjo uit tot een kleine stad. Na de Marokkaanse onafhankelijkheid van 1956 onderging de stad een snelle groei en kreeg het z’n oorspronkelijke naam terug: Al Hoceima.

Spaanse invloed

Met een bevolking van ongeveer 400.000 inwoners is Al Hoceima de tweede grootste haven van het Rifgebied na Nador. Nog steeds staan er de door de Spanjaarden gebouwde scholen en een Spaanse Katholieke Kerk.

De Spaanse invloed is gebleven, wat je bijvoorbeeld ziet in de siesta’s die de inwoners elke middag houden en de paseo, oftewel het ‘s avonds flaneren op de pleinen en in winkelstraten. In 1948 kwam er zelfs een Spaanse film uit, genaamd ‘Alhucemas’, waarin een legerofficier uit de Franco-tijd verandert van een lafaard in een held.

Blauw-wit

Gedurende de jaren ’50 en ’60 waren de economische omstandigheden zeer slecht en werden alle huizen blauw en wit geverfd. Toen de stad in betere tijden zich begon te ontwikkelen, begonnen de mensen hun huizen in felle kleuren te verven. In 2007 verklaarde de burgemeester van Al Hoceima echter dat de huizen weer wit en blauwen moesten worden geverfd, terug naar de oorspronkelijke kleuren van de stad.

In 1994 en 2004 troffen matige aardbevingen Al Hoceima en de omliggende dorpen.

Bezienswaardigheden

Al Hoceima is klein, en dat maakt het een charmante en ontspannen stad. Het aantal bezienswaardigheden is niet heel groot, maar er zijn prachtige stranden en heuvels met olijfboomgaarden. De stranden zijn: Playa Quemado, Playa Chafarina en Playa Asfiha.

Het populairste strand is de Playa Quemado, daar waar generaal Sanjurjo in 1925 en z’n troepen aan land kwamen. Eén van de weinige koloniale gebouwen die zijn overgebleven, is het Colegio Espanol, een cremekleurig geverfd gebouw met blauwe en witte tegels.

In het nieuwere gedeelte van de stad vind je de Place Massira Al Khadra, met een spectaculair uitzicht op de Penom de Alhucemas, een eilandje in Spaans bezit op enkele meters afstand van de kust.

Koralen

Al Hoceima wordt ook steeds populairder vanwege de schitterende koraalsieraden die er worden gemaakt. Dit heeft een nieuwe impuls gegeven aan de goudsmeden in de stad. Ook wordt er veel gevist, en je ziet dag en nacht de vissersboten uitvaren en binnenkomen.

Je kunt zo’n vissersboot huren en er een tocht langs de ruwe kust mee maken. Onder meer kun je dan de Bokkoya’s bezoeken, een aantal baaien die vanaf het land niet te bereiken zijn. Als je in de Middellandse Zee duikt, kun je het rode koraalrif zien, waar de koraalsieraden van worden gemaakt.

Accommodatie, eten en drinken

Al Hoceima heeft meerdere hotels, zowel luxueus als budget-klasse. Het luxueuze hotel Mohammed V is bijzonder populair bij toeristen en ligt aan de Playa Quemado. Het hotel heeft een tennisveld, restaurant, cocktail bar en nachtclub.

Er zijn nog meer topklasse hotels, bijvoorbeeld het Chafarinas Hotel en het Maghreb el Jadid Hotel, op goede locaties en met grote, schone en mooi gedecoreerde kamers. In de zomermaanden zijn de hotels meestal volgeboekt met buitenlandse toeristen en expat Marokkanen die vakantie komen vieren in eigen land. Je vindt in Al Hoceima ook enkele westerse zaken, zoals pizza en fastfood restaurants en kledingwinkels.

Al Hoceima is de ideale vakantiebestemming om te relaxen en tot rust te komen. Als je eenmaal in deze stad bent geweest, zul je er al snel je hart aan verliezen, ook door de vriendelijke en gastvrije bewoners.