Agadir

Agadir in Marokko wordt beschouwd als een regionale hoofdstad en ligt ten zuiden van het Atlasgebergte. Agadir is een verkorte versie van het Berberse woord ‘Agadir n Irir’, wat gefortificeerde schuur betekent.

Favoriete toeristenbestemming

De stad is een favoriete toeristenbestemming, vanwege de moderne opbouw en de vele open ruimtes. De stranden zijn ongerept en zeer geschikt voor watersport. Er zijn verschillende vakantieparken met comfortabele accomodaties en superieure Marokkaanse gastvrijheid.

Vakantie Agadir

Het koninkrijk Marokko is gezegend met driehonderd dagen heerlijke zonneschijn per jaar en de stranden van Agadir zijn dan ook perfect om te zonnebaden, te zwemmen, zeilen, windsurfen, paard te rijden of … lekker op één van de terrasjes te loungen in de schaduw van een Eucalyptus.

Niets verfrissender dan naar het azuurblauwe water van de oceaan te kijken en een heerlijk verse fruitcocktail te drinken met de geur van Eucalyptus om je heen. Agadir is een prachtige vakantiebestemming.

Bezienswaardigheden Agadir

Kasbah: De Kasbah werd in 1540 door de Saadianen gebouwd om hun stad tegen de Portugezen te beschermen. Vanaf het 240 m hoge klif kun je de stad, de haven en de oceaan zien liggen, een prachtig vergezicht.

Vallée des Oiseaux: Dit is een dierentuin in het hartje van de stad, met een groot aantal vogels uit de gehele wereld.

De Soek (markt): Dit is de beroemde openlucht markt ten zuidoosten van de stad. De markt is enorm groot en spreidt zich uit over een gebied van zes hectare. Er wordt de meest interessante koopwaar aangeboden, in het bijzonder specerijen.

Museum voor Volkskunst: Dit museum werd in 1992 gebouwd, en je kunt hier interessante, kleurrijke voorbeelden zien van de volkskunst en tradities uit de Soussvallei.

Daarnaast zijn de restaurants de moeite waard. Zij serveren de traditionele Marokkaanse keuken. Er zijn in Agadir slechts enkele disco’s, clubs en bars.

Het is het beste om Agadir te bezoeken tijdens de winter. Er heerste dan een milder klimaat en op het strand is het heerlijk toeven met een minder hete zon.

Top 3 Aanbiedingen Marokko
1) Goedkope Vliegtickets Marokko
2) Voordelige vliegtickets Marokko bij WTC
3) Marokko Vakantie bij TUI

De bevolking van Agadir (ongeveer 678.500 inwoners) staat bekend om haar gastvrijheid en zal er zeker aan bijdragen dat je naar deze stad terug zult willen komen.

Geschiedenis

Waar de naam vandaan komt, is niet precies bekend. Agadir GeschiedenisMen denkt dat er misschien een verbinding is met een in het jaar 1505 door een Portugese koopman gebouwd fort, ten noorden van de stad.

Later was het fort eigendom van koning Manuel I van Portugal, die het veranderde in een garnizoensstad. In die tijd was de haven van Agadir een belangrijke zeehaven naar Soedan en Guinea. In 1541 werd de stad veroverd door de Irish Saad.

In de zeventiende eeuw kwam ze onder controle van het Berber-koninkrijk Souss en weer later werd de stad veroverd door Moulay Ismail, waarna het gouden tijdperk van Agadir volgde. Sisi Abdellah Mohammed sloot de haven en stichtte het nieuwe Essouira, dat al snel aan glorie verloor.

In 1911 was het de Agadir Crisis tussen Frankrijk en Duitsland die ertoe leidde dat Frankrijk een protectoraat over Marokka uitsprak.

Ramp

Het ergste moment voor de stad was op 29 Februari 1960, gedurende 15 seconden om middernacht, toen een aardbeving de hele stad verwoestte en duizenden mensen omkwamen. De gehele oude Kasbah was verwoest. Koning Mohammed V zag de herbouw van de stad echter als een uitdaging en Agadir werd 3 km ten zuiden van de oorspronkelijke stad herbouwd.

Het moderne Agadir

Agadir is een mooie, moderne stad, met brede lanen, bloeiende tuinen, uitstekende hotels, een eersteklas luchthaven en een fantastische haven.

Daarnaast zijn de belangrijkste toeristische attracties de prachtige stranden en de aan die stranden liggende resorts en vakantieparken, waar volop amusement te vinden is. Het ontbreekt de stad aan musea en historische monumenten, maar als je in één van de fijne hotels in het stadscentrum verblijft, kun je uitstapjes maken naar interessante bezienswaardigheden vlakbij.

De route over het klif langs de oude zestiende eeuwse Kasbah biedt uitzicht op het heldere blauwe water van de oceaan. De kleurrijke valleien en hellingen van de majestueuze Anti-Atlas zijn ook de moeite waard.