Musea in Marokko: Legatie van de Verenigde Staten

Een bekend musea in Marokko is de “Legatie van de Verenigde Staten” in de medina van Tanger, het is ook het onderzoekscentrum van Marokko!

De historische waarde

In de medina van Tanger liggen het museum voor Amerikaanse betrekkingen en het onderzoekscentrum van Marokko. Dicht bij het museum ligt de beroemde Rue d’Amerique, vernoemd naar de Amerikaanse aanwezigheid van weleer. Het gebouw dat het museum voor Amerikaanse betrekkingen huisvest is door Sultan Moulay Suliman in 1821 aan de Amerikaanse Overheid geschonken. Het pand is een historisch monument, mede omdat het een van het eerste onroerend goed was dat aan een buitenlandse staat werd geschonken.

De adembenemende architectuur van het museum

Het gebouw waarin het museum zich bevindt is alleen al een kunststuk op zich. De architectuur was baanbrekend voor in de tijd dat het werd gebouwd en nog steeds schitterend in de huidige tijd. Het complex is vrij groot met veel verdiepingen. In de loop der tijd heeft het gebouw qua structuur en lay-out veel veranderingen ondergaan. Om het museum heen liggen zorgvuldig geplande en onberispelijk bijgehouden tuinen die de architectuur van het museum complimenteren.

Veranderingen aan het gebouw gedurende de 19e eeuw.

Het gebouw heeft, zoals hierboven reeds vermeld is, in de loop der tijd veel veranderingen ondergaan. En zo ook in de 19e eeuw. In deze eeuw werd een extra vertrek aangebouwd dat later in gebruik werd genomen als receptie en ontvangsthal van het tegenwoordige museum. In 1891 werden er drie verdiepingen boven op wat nu de receptie is gebouwd. In 1920 werden andere gebouwen die op dat moment tegenover het museum lagen bij het gebouw getrokken zodat het complex nog groter werd. Dit werd gedaan onder toezicht van Maxwell Blake, een adviseur van de regering. En uiteindelijk aan het einde van de 19e eeuw werd het gebouw uitgebreid tot een totaal van 40 vertrekken, wat dus het formaat van het indrukwekkende gebouw van vandaag de dag is.

Verbouwingen in 1999

In 1999 werden bepaalde muren uitgebroken en vervangen door glazen wanden. Dit had als gevolg dat er absoluut adembenemende vergezichten te voorschijn kwamen over bijvoorbeeld de Straat van Gibraltar en de haven van Tanger. Bezoekers aan het museum werden verrast met schitterende vergezichten over Tanger en de omgeving van Tanger. Uiteindelijk werd het gebouw zo verbouwd in dit jaar dat het mogelijk werd 360 graden om je heen te kijken als men op de hoogste etage kwam. Wanneer de lucht helder is kan men Tarifa in Spanje zien, vage omtrekken van Spaanse dorpjes en zelfs het Rifgebergte.

De kunstschatten geven hun geheimen prijs

Dit museum is dus een bezoekje waard, en niet alleen omdat het een architectonisch hoogstandje is. De collectie van het museum uit de 17e tot 20ste eeuw is ook zeer zeker de moeite waard om te bezichtigen. Schilderijen en prenten verhalen over het oude Tanger van weleer en de interactie die al vroeg tussen het Noorden van Afrika en Europa ontstond. Daarnaast geeft het veel informatie over de handel door de Straat van Gibraltar. De Angus collectie heeft meer dan 700 prenten van oude steden, waaronder veel van Tanger. Deze prenten geven ook veel informatie over de medina van Tanger, waar in de loop der eeuwen veel is gebeurd en veranderd. Er hangen werken in het museum van meer dan 40 artiesten uit 11 verschillende landen. Ook zijn er veel lokale werken te zien en prachtige handnijverheid producten, zoals tapijten en meubilair.