Moskeeën in Marokko

De Hassan II Moskee

De Hassan II moskee is ontworpen door de Franse architect Michel Pinseau. De moskee schitterend en tot in de kleinste details prachtig vormgegeven!

De locatie en historische waarde van de Hassan Moskee

De stad Casablanca is de zakelijke en economische hoofdstad van Marokko, gelegen in het noorden van het land aan de Atlantische kust. Casablanca is mede wereldberoemd dankzij de twee na grootste moskee ter wereld die zich binnen haar stadsgrenzen bevindt. Deze moskee heet de Hassan II moskee en is met recht dé bezienswaardigheid van deze stad. Het religieuze complex valt al van ver op door de reusachtige minaret die maar liefst 200 meter hoog is en daarmee de hoogste minaret ter wereld is.

Een architectonische schoonheid

De Hassan II moskee is ontworpen door de Franse architect Michel Pinseau. Niet alleen is de moskee schitterend en tot in de kleinste details prachtig vormgegeven, het is ook zo ontworpen dat het de zwaarste aardbevingen probleemloos zou kunnen weerstaan. De moskee is groots opgezet. Zo meet de gebedshal bijvoorbeeld 200 bij 100 meter en kunnen hier circa 25.000 gelovigen plaatsnemen. Op de pleinen rond de moskee kunnen daarbij nog eens 80 tot 100.000 gelovigen bidden

De bouw van de moskee

De bouw van dit indrukwekkende stukje architectuur duurde 7 jaar eer het voltooid was. Er werd met de bouw gestart in 1986 en de moskee wat uiteindelijk klaar in 1993. De planning was eigenlijk om de moskee klaar te hebben in 1989, het jaar van Koning Hassan’s 60ste verjaardag. Het mocht helaas niet zo zijn. De glazen kroonluchters en de granieten pilaren zijn materialen geïmporteerd uit andere landen, maar de rest van het bouwmateriaal komt uit Marokko. De locatie van de moskee is adembenemend; het kijkt uit over de Atlantische oceaan.

De locatie van de moskee

Koning Hassan is een diep gelovig persoon en koos de locatie waar de moskee gebouwd zou gaan worden met een goede reden. In de Koran wordt gesproken over de troon van God als zijnde op het water gebouwd. Daarnaast vond Koning Hassan het belangrijk dat de mensen die hier komen om te bidden met eigen ogen de wonderbaarlijke creaties van God zouden zien, in dit geval de wonderschone oceaan.

De unieke kenmerken van de moskee

Zoals hierboven verteld is de Hassan II moskee uiterst ruim opgezet. Het kan om en nabij 25.000 gelovigen huizen en daarnaast heeft het zoveel ruimte buiten op de pleinen dat daar ook nog eens ruim 80.000 gelovigen kunnen bidden.

De moskee is voorzien van alle moderne gemakken zodat de gelovigen in alle comfort zich kunnen bezinnen, zoals vloerverwarming, elektrische deuren en het dak kan gedeeltelijk opengeschoven worden als het binnen te warm wordt. Deze moskee is echter niet alleen vooruitstrevend in ontwerp, maar ook qua houding ten opzichte van andere geloven. Iedereen mag hier binnenkomen, in tegenstelling tot veel andere moskeeën waar bepaalde andere geloven niet binnen mogen komen.

Er zijn ook gidsen aanwezig in de moskee voor bezoekers die meer informatie gedurende een rondleiding willen horen. Deze rondleidingen gaan de hele dag door en zijn een geweldige manier om meer van deze unieke moskee te weten te komen. Het is begrijpelijk dat de Hassan II moskee een populaire toeristische bestemming is geworden- eentje die ook zeker door u niet gemist mag worden!