Het schitterende en interessante museum van de oudheid ligt in het dorpje Chefchaouen, in de Tanger regio. De schoonheid en sereniteit van dit dorp komt pas echt goed tot zijn recht in de Andalusische tuinen, die om het museum van de Oudheid heen liggen. Men kan bijvoorbeeld op het heetst van de dag een wandeling door de koele tuinen maken en de schoonheid van de omgeving in zich opnemen. Dit museum is overigens gebouwd op de plek waar eens de keuken van het prachtige paleis Dar El Makhzen lag.
De Romeinse invloed op de moskee
Deze stad is ooit een Romeinse necropolis geweest en deze overdadige Romeinse invloeden zijn overal in het museum terug te vinden. Diverse kunststukken en gebruiksvoorwerpen in het museum zijn van Romeinse oorsprong en vondsten uit de Romeinse steden Banasa, Lixus, Volubilis en Cotta zijn hier eveneens te bezichtigen.
De bezittingen van de moskee
Het museum heeft een schitterende en veelzijdige collectie mozaïeken en bronzen beelden tentoongesteld. Een voorbeeld van een wereldberoemd mozaïek is ‘De reis van Venus’, wat met recht een van de mooiste mozaïeken ter wereld wordt genoemd. Het mozaïek beeld Venus af die op haar troon zit, dat bovenop een boot staat. Ze wordt omringd door vele beeldschone nimfen en haar boot zeilt door helder blauw water, op weg naar een onbekende goddelijke bestemming.
Het historische belang van de moskee
De vele objecten die het museum rijk is verhalen over de Romeinse geschiedenis in Marokko en vele andere historische gebeurtenissen. Veel lokale geschiedenis is hier terug te vinden en in het bijzonder de vertrekken op de begane grond van het museum zijn gericht op de geschiedenis van de Tanger regio. Eveneens op de begane grond is de tentoonstelling over begrafenis rituelen van de Oudheid te vinden.
Een Carthagische tombe is op schaal nagebouwd in de toonzaal en is vrij te bezichtigen. Het museum en de omgeving ervan was in de loop der tijd een favoriete bestemming voor vele grote artiesten, zoals de schrijvers Tennessee Williams enTruman Capote, die op zoek waren naar rust en sereniteit zodat ze ongestoord konden werken. Avonturiers en mensen die belastingvoordelen probeerden op te doen gaven er eveneens de voorkeur aan in Tanger te verblijven in de jaren ’20-’50.
Het museum is een toeristische trekpleister
In de jaren ’60 stelde de Marokkaanse regering echter zaken op orde in de Tanger regio. Er veranderde veel, waaronder het opheffen van de belastingvrije zone waar de Tanger regio zo geliefd om was. Het bezoekersaantal verminderde als een gevolg van deze maatregel drastisch. Vandaag de dag zit er echter weer een stijgende lijn in het aantal bezoekers. Er zijn vele luxe resorts gebouwd die de vele toeristen kunnen huisvesten en het witte zandstrand met de tropische palmen lijkt ook ieder jaar meer toeristen aan te trekken. Er zijn eveneens mooie wandelpaden langs het strand en door tropische parken aangelegd, wat erg populair blijkt onder de toeristen.