Klimaat van Marokko

Een gastvrij land als Marokko moet ook wel een gastvrij klimaat hebben. Of je nu van de warme zon of de koele bries houdt, het Marokkaanse klimaat heeft voor elk wat wils te bieden.

Variatie

Marokko ligt in het Noordoosten van Afrika en is een interessant en gevarieerd land met een sterke eigen identiteit, ondanks de nabijheid van Europa. Niet alleen biedt het land een diversiteit aan talen, culturen en gewoontes, maar het heeft ook een grote varieteit aan overweldigend natuurschoon te bieden.

Marokko heeft een groot aantal exotische steden, bijvoorbeeld Fez en Marrakech, en daarnaast prachtige badplaatsen. Het landschappelijk schoon van Marokko varieert van de besneeuwde bergtoppen van het Atlasgebergte, het woestijnlandschap van de Westelijke Sahara tot de mooie Atlantische en Mediterrane stranden.

Subtropisch klimaat

Het klimaat van Marokko is gematigd subtropisch, met koele zeewinden die afkomstig zijn van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. In het binnenland liggen de temperaturen hoog, met zeer hete zomers en relatief koude winters. De gemiddelde wintertemperatuur in Marokko ligt rond de 21° C. In de zomer kunnen de temparturen oplopen tot 38° C. In Marokko is vrijwel het gehele jaar door zonnig en ‘s zomers is het er prettig warm. De beste maanden om het land te bezoeken zijn April en Mei. Aan de kust is het ook in Juni, Juli en Augustus aangenaam. Tijdens die maanden is het dan in het binnenland echter zeer heet, vooral rond het middaguur.

Woestijnklimaat

Temperatuur en klimaat verschillen veel in Marokko, afhankelijk van het landschap. In de woestijn in het Zuiden en Zuidoosten van Marokko zijn is het heet, terwijl het in de gebergte tijdens de nachten kan vriezen. Er is prachtige flora en fauna te vinden, die lange periodes van droogte kunnen doorstaan, en daarnaast zijn er loofbehoudende bomen als de kurkeik, ceder en cypres. In enkele delen van Marokko vind je ook olijfbomen en argania’s.

Vriesnachten

In het Atlasgebergte kan de temperatuur gemakkelijk onder de 0° C komen en er zijn dan ook het hele jaar door met sneeuw bedenkte bergtoppen. De winters zijn hier koud en guur, en de zomers gematigd warm. Op de westelijke hellingen van het Midden en Hoog Atlasgebergte valt tussen November en April behoorlijk veel sneeuw en regen. Van December tot Maart kun je er dan ook skiën en snowboarden.

Steden

In steden als Marrakech is het het hele jaar door zonnig en helder weer. Het zomerse klimaat is er aangenaam, en de warmste maanden zijn Juli, Augustus en September, met temperaturen boven de 36° C. De luchtvochtigheid is laag, waardoor deze hoge temperaturen gemakkelijk te verdragen zijn. ‘s Winters kan er flinke neerslag vallen, wat de nachten heel koud maakt.

Continentaal klimaat

Andere steden, bijvoorbeeld Fez, kennen een continentaal klimaat met extremere temperaturen. ‘s Zomers kan het kwik er tot 45° C rijzen en ‘s winters kan het er tot -10° C vriezen. De beste tijd om Fez te bezoeken is dan ook in het voorjaar of in de herfst. Het klimaat is er dan droog en warm. De gemiddelde jaartemperaturen van de Marokkaanse steden zijn: Rabat en Marrakech 22° C, Casablanca 21° C, Fez 19° C, Meknes 20 °C en Tanger 19° C.

Hoewel er in Marokko dus het hele jaar door zonneschijn is, is de vroege zomerperiode de beste tijd om het land te bezoeken. De dagen zijn er dan heerlijk warm en de nachten koel, zonder een enkele neerslag die je plannen in de war zou kunnen schoppen.