Plantengroei en dieren in Marokko

Vegetatie en dierenleven van Marokko vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van het land. Marokko is thuisland van ‘s werelds grootste woestijn, de Saharawoestijn, en heeft een zeer gevarieerde flora en fauna, die voor natuurliefhebbers een bezoek aan het land de moeite waard maken.

Marokko heeft niet alleen een grote variëteit aan landschappelijk schoon, maar ook in klimaat, flora en fauna. Het klimaat in het Noorden is een Mediterraan klimaat, in het Westen een Atlantische klimaat en in het Zuiden een droog woestijnklimaat. De winters zijn koud maar prettig, hoewel enigszins nat, en de zomers zijn er heet en droog. Het hele jaar door schijnt de zon, dagelijks meer dan acht uur, waardoor er een bloeiende vegetatie is. Ook de fauna van Marokko is rijk en gevarieerd, hoewel minder dan de flora.

Flora van Marokko

Marokko is rijk aan unieke plantensoorten, mede door de Mediterrane en Atlantische klimaten langs de kustlijnen. In het Noorden vind je grote aantallen kurkeiken. Langs de kust zie een grote verzameling exotische soorten vegetatie, zoals de casuarina, eucalyptus, citrus, loquat, acacia en nog vele andere boomsoorten. Op de vochtiger locaties zijn er uitgestrekte weiden, boomgaarden met bijvoorbeeld citrusvruchten en venkeltuinen.

Cederwoud

Een groot deel van het Midden Atlasgebergte vormt nu nog slechts een overblijfsel van het gigantische cederwoud dat hier eens bestond, maar het is desalniettemin nog steeds uitgestrekt. In de bergachtige steppegebieden vind je unieke soorten struiken, jujubebomen, mastiekbomen, populieren, tamarisken en wilgen.

Zeldzame plantensoorten

De algemene begroeiing in de gebergten van Marokko is Mediterraan van aard, met thuya, steeneik, juniper, enzovoorts. Op de vlaktes groeien kurkeiken, olijfbomen en argania’s. In de binnenlanden vind je vooral espartogras en artemisia. De Alpine zone ligt gemiddeld boven de 2500 m en heeft vooral vicia canescens in grote hoeveelheden. Je vind hier honderden zeldzame plantensoorten die nergens anders kunnen worden gevonden. De vicia canescens is oneetbaar voor geiten, waardoor de soort gespaard is gebleven.

Het Arganiawoud is de laatste barrière die de desertificering van Marokko tegenhoudt. Dit woud staat vol met argania’s, een boom die bruikbaar is in de cosmetologie en voor medicijnen. Omdat deze Arganiabossen worden bedreigd door de vis- en landbouwpraktijken van de omliggende gemeenschappen, zijn er nu nationale parken gepland die de bossen moeten behouden. Deze bomen hebben niet alleen cosmetologische en medicinale waarde, maar zijn ook zeer bestand tegen droogte en hitte en kunnen zich goed aanpassen aan veranderende mileuomstandigheden. De hulp van plaatselijke bewoners is nodig om te voorkomen dat de desertificering verder doorgaat.

Zelfs in de Saharawoestijn komen kruiden en kleine struiken voor. In gebieden die minder droog zijn komen ook grotere struiken voor. Ze staan vaak wijd uit elkaar verspreid. In de steppegebieden bestaat de begroeiing vooral uit ephemerals in het Noorden en halophyten in de zanderige gebieden. In de echte zandwoestijn kom je geen vegetatie tegen.

De flora van Marokko is belangrijk voor het land en alle maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat uitsterven van soorten wordt voorkomen en desertificering wordt tegengegaan.

De fauna van Marokko

Marokko bezit een zeer rijke fauna en de Marokkaanse overheid doet er alles aan om deze fauna te behouden. Hieronder volgt een beschrijving van het wildleven van Marokko en de maatregelen die de Marokkaanse overheid heeft genomen om deze te beschermen.

Cheetah

Naast de enorm rijke flora kent Marokko ook een gevarieerde fauna. Hoewel de leeuwen en de rode herten die eens het land bevolkten nu vrijwel uitgestorven zijn, vind je er nog steeds soorten als de panters, jakhalsen, vossen en gazelles. In enkele gebieden komt de Noordafrikaanse Cheetah nog in kleine aantallen voor. Hoewel wetenschappers niet veel cheetahs hebben gezien, bevestigen plaatselijke nomaden hun bestaan, echter in zeer kleine aantallen.

Interessant mix

De Marokkaanse fauna is een interessante mix van soorten uit de Palaearctische en Afrikaanse gebieden. Er bestaan enkele soort kleine Dorcas-gazelles die kunnen overleven met het water dat ze uit de planten halen die ze eten. De enige aap die in Marokko voorkomt, is de Barbarijse makaak, die echter steeds zeldzamer wordt door de ontbossing. In de omgeving van de Saharawoestijn komen ook de zeer kleine woestijnvossen voor, die leven van insecten, hagedissen en vruchten. Een andere soort uit de familie van de caninen is de Sloughi, ook wel Arabische sighthound genoemd, die uit dezelfde familie komt als de greyhounds en saluki’s.

Woestijn

In de Saharawoestijn leven een groot aantal soorten hagedissen en skinks. Er leeft de Atlas dwerghagedis, een inheemse soort in Marokko, met heuvelachtige en rotsachtige landschappen als natuurlijke omgeving. Manuel’s skinks en Ebner’s skinks zijn enkele van de soorten die met uitsterven worden bedreigd, door bepaalde landbouwpraktijken. Er komen ook enkele soorten kamsalamander voor, zoals de Iberische geribbelde kamsalamander.

Vogelsoorten

Daarnaast kun je in Marokko vele soorten vogels aantreffen, bijvoorbeeld flamingo’s, pelikanen, valken, kwartels, stormzwaluwen, oeverlopers, kleine soorten vleermuizen, kraaien, leeuwerikken, zwaluwen en martins. Er komen drie soorten duikers voor: de roodkeelduiker, de parelduiker en de ijsduiker. De lammergeier, de donkere zanghavik en de savanne-arend komen ook voor maar zijn bijna uitgestorven.

Vissoorten

De Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee bieden een thuis aan een rijke mariene fauna. Deze fauna is echter aangetast door roofjacht, door overbevissing en door vervuiling. Het aantal vissen is afgenomen, ondermeer de kardinaalvis, zeebundel, marlijn, zeebaars, grouper, tonijn, barracuda en de zwaardvis zijn in aantal afgenomen. Ook in de rustige meren en rivieren van Marokko komt veel vis voor, onder andere karper, baars, black bass, forel, barbeel, paling en blankvoorn. Doordat het aantal vissen is afgenomen, gelden er een aantal restricties op het vissen. Met de vereiste vergunning is het echter mogelijk een boot te huren en vanuit de havens Mohammedia en Saharan te gaan diepzeevissen.

Liefhebbers van natuur en avontuur kunnen in Marokko zeker aan hun trekken komen. Het land biedt een rijke en gevarieerde flora en fauna in prachtige landschappen, en de kans om exotische en zeldzame soorten te zien.