Marokko’s fotogenieke en indrukwekkende landschappelijk schoon is uniek en zal je versteld doen staan als je het voor het eerst ziet. Vele kunstenaars en gelukszoekers hebben zich door de landschappen van dit land laten inspireren. Hieronder bekijken we eens nader welke landschappen en panorama’s je beslist niet moet missen.
Marokko is een heel mooi land, met heel veel verschillende landschappen en omgevingen, waardoor het zo’n interessante toeristenbestemming is. Het prettige klimaat, de alomaanwezige zon, de prachtige kustlijn, het Hoogplateau en het Atlasgebergte, de Saharawoestijn en het Rifgebergte – dit alles maakt een bezoek aan het land het meer dan waard.
Vier typen landschappen
Marokko kan worden onderverdeeld in vier typen natuurlijke landschappen: het Rifgebergte, het Atlasgebergte, het Hoogplateau van Oost-Marokko en de Noordwestelijke Atlas. Deze landschappen zijn allemaal even aantrekkelijk. In welk ander land vind je nog zo’n overweldigende en ongerepte natuur?
Het Atlasgebergte
Het Atlasgebergte vormt wel het meest indrukwekkende Marokkaanse landschap. Het gebergte is onderverdeeld in de Midden Atlas, Hoge Atlas en Anti Atlas.
De Hoge Atlas
Het Hoge Atlasgebergte kent uitgestrekte valleien met schitterende rivieren en watervallen. Het is werkelijk een prachtig landschap, aantrekkelijk voor velerlei soorten bezoekers. Er zijn wandelpaden, er zijn mountainbike-routes, en je kunt er ezel- en paardetochten maken. Die tochten worden georganiseerd in de omliggende dorpjes.
Het is een zeer geschikt landschap voor fotografen. In de Hoge Atlas wonen de Berbers, een vriendelijk en gastvrij volk. Er zijn hele leuke pittoreske dorpjes, bijvoorbeeld Oukaimeden (het bekendste ski-oord in Marokko), Tinerhir en Immouzer. Elk dorpje heeft z’n eigen unieke bijzonderheden.
De Noordwestelijke Atlas
De Noordwestelijke Atlas is ook de moeite van een bezoek waard. Hier vind je een combinatie van vruchtbare vlaktes langs de kust, droge steppe, minder vruchtbare plateaus en een zeer vruchtbare strook aan de voeten van de bergen, met vele boomgaarden.
Nog meer gebergtes
Er zijn nog meer gebergtes, die bijzonder interessant zijn voor liefhebbers van natuur en avontuur. De gevarieerdheid in flora is hier ongekend, en je ziet er landschappen die uniek en indrukwekkend zijn, ondermeer de Amtoudi Piek (bekend om z’n best behouden agadirs (xxx) in Noord-Afrika), het Chefchaouengebergte (steile hellingen die maximale uitdagingen bieden), het Setti Gatma (fantastische trails en verbazingwekkende watervallen), het Trafraoutegebergte (oogverblindende, roze rotsformaties), het Oreganogebergte (bedekt met oreganoplanten), het Tan Tan-gebergte (het enige gebergte met afgeplatte toppen) en het Sarhrogebergte.
Het Rifgebergte
Het prachtige Rifgebergte is een bergketen die zich uitstrekt van Tanger in het Westen tot de rivier de Moulouya in het Oosten en van de Middellandse Zee in het Noorden tot de rivier de Ouargha in het Zuiden. Het gebergte ontleent z’n naam aan het Berber-woord ‘arif’. Het maakt deel uit van het gebied van de Alborijnse Zee, maar hoort niet bij het Atlasgebergte.
Het Rifgebied staat bekend om z’n geografische diversiteit: je vind er bergen, de zee, rivieren en heuvels. De hoofdsteden van het Rifgebied zijn: Nador, Al Hoceima, Ajdir, Taza en andere. De oorspronkelijke bewoners van het Rifgebergte waren de Berbers.
In de derde eeuw voor Christus was er een invasie van de Phoeniciërs, in latere eeuwen gevolgd door de Romeinen en Byzantijnen.
Het Hoogplateau van Oost-Marokko
In de regenrijke schaduw van het Atlasgebergte ligt de brede Moulouya-vallei. Deze vallei strekt zich uit over 530 km lengte, direct van het Midden Atlasgebergte tot aan de Middellandse Zee. Het Hoogplateau bevindt zich ten zuidoosten van het Atlasgebergte en ligt op een hoogte van 1300 m.
Het strekt zich uit in oostelijke richting, tot aan de Marokkaans-Algerijnse grens. Het buigt dan plotseling af naar het Zuidwesten om langzaam af te dalen naar de kust. Er zijn verschillende kleine stadjes, bijvoorbeeld Asni en Tin Mal, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het kunstmatige meer Lalla Takerkoust, dat ontstond na de bouw van de hydro-elektrische dam, vormt een goede waterbron voor de omliggende dorpen.
De Saharawoestijn
Het deel van de Saharawoestijn dat op Marokkaanse grondgebied ligt, staat bekend als de Marokkaanse Sahara of Zuidelijke Provincie. Het wordt grotendeels bestuurd door Marokko, maar is al enige tijd betwist grondgebied.
Je vindt er rondom oases kleine dorpjes, van waaruit je een kameelrit de woestijn in kunt maken. Populaire activiteiten zijn onder meer: kameeltochten tijdens zonsopgang of zonsondergang door de zandduinen, ATV- en 4×4-tochten door de woestijn en duneboarding. De Berber-dorpjes hebben hun tradities prachtig behouden en zijn interessant om te bezoeken.
De stranden
Nadat je het zand van de Saharawoestijn hebt bezocht, kun je over het zand van de Mediterrane stranden lopen om een duik in de Middellandse zee of Atlantische Oceaan te nemen en af te koelen. Het is heerlijk om hier in zee te zwemmen, onder meer in badplaatsen als Agadir.
De stranden zijn langgerekt, wit en schoon, met veel strandactiviteiten. Er zijn vele hotels en bars met ligstoel-terrassen, waar je heerlijk kunt bruinen en loungen. Je kunt er vissen en windsurfen. Het water is er helderazuur en je zult een verblijf aan de Marokkaanse stranden niet gauw vergeten.
De Marokkaanse landschappen zijn zo gevarieerd dat ze nauwelijks in enkele woorden zijn te beschrijven, en het beste is dan ook om een reis naar Marokko te maken om het zelf in ogenschouw te nemen.