Koning Mohammed VI

De huidige Marokkaanse koninklijke familie komt voort uit de Dynastie der Alaouieten. Deze dynastie werd gevestigd door Moulay ali Cherif, die in 1631 Sultan van Tafilalt werd.

De koninklijke familie maakt aanspraak op nakomelingschap van de profeet Mohammed via diens dochter, Fatimah az Zahrah, en haar echtgenoot, de vierde kalief Ali ibn Abi Talik. De huidige monarch is Koning Mohammed VI, die zijn overleden vader Koning Hassan II opvolgde. Zijn troonsopvolging markeerde een nieuw tijdperk voor het land, met een regeringsbeleid gericht op het welzijn van land en onderdanen.

Familie

Koning Mohammed VI is een afstammeling van de Dynastie der Alaouieten. Hij heeft één broer, Prins Moulay Rachid, en drie zusters, Prinses Lalla Meryem, Prinses Lalla Asma en Prinses Lalla Hasna.

Hij is op 21 Maart 1998 in Rabat getrouwd met Salma Banani, waarbij zij de titel HKH Prinses Lalla Salma verkreeg. Ze hebben twee kinderen, kroonprins Prins Loulay Hassan, geboren op 8 Mei 2003, en Prinses Lalla Khadija, geboren op 28 Februari 2007.

Opleidingen

Wijlen Koning Mohammed VI was van jongsafaan heel leergierig. Op vierjarige leeftijd begon hij met het volgen van de Koranschool aan het Koninklijk Paleis en leerde hij de Koran uit het hoofd. Op diezelfde school kreeg hij ook religieus en traditioneel onderwijs.

Hij volgde basis- en vervolgonderwijs aan het Royal College en ontving zijn Baccalaureaat in 1981. In 1985 ontving hij zijn ‘BA in Law’ van het College of Law aan de Mohammed V University in Rabat. Daarnaast verwierf hij in 1987 zijn eerste ‘Certificat d`Etudes Superieures (CES)’ in de politieke wetenschappen, en in 1988 het ‘Diplome d`Etudes Approfondies (DEA)’ in publiekelijk recht.

Hij behaalde eveneens het doctoraat in de rechten met een ‘Zeer Eervolle’ onderscheiding en de Felicitaties van de Jury van de Sophia Antipolis Universiteit van Nice, Frankrijk. Ook heeft hij een honoraire graad van de George Washington Universiteit voor zijn inspanningen voor het bevorderen van de Marokkaanse democratie.

Hervormingen en liberaliseringen

Na zijn troonsbestijging sprak Koning Mohammed VI via de televisie tot de natie. Hij staat erom bekend dat hij uit z’n paleis komt, op zijn onderdanen afstapt, en de gebieden bezoekt waar verbeteringen en maatregelen nodig zijn.

Hij stimuleert op actieve wijze economische verbeteringen op lokaal niveau en in sociale sectoren als volksgezondheid, elektriciteitsvoorziening, drinkwaterproblemen, enzovoorts.

Hij is een voorstander van onderwijs voor meisjes en empowerment van vrouwen. De conservatieven in het land zijn het hier niet mee eens, maar Koning Mohammes VI is desondanks doorgegaan met zijn inspanningen.

Hij probeert via religie en geloof moderniseringen, vooruitgang en hervormingen door te voeren. Hij heeft grote stappen gezet bij het geven van meer rechten aan vrouwen en het vergroten van de burgerlijke vrijheden. Hij is ervan overtuigd dat met zijn nieuwe wet op het familierecht, de ‘Mudawana’, die hij heeft voorgelegd voor ratificatie, meer burgerlijke rechten voor vrouwen heeft gecreëerd.

Hij is een koning die dichtbij het volk staat en gemakkelijk te benaderen is. Waar hij ook komt, hij zorgt ervoor dat als er nieuwe projecten worden gelanceerd, de lopende projecten ook voortgang blijven vinden. Hij staat erom bekend betrokken te zijn bij alle zaken waar zijn landgenoten zich mee bezig houden.

Relaties

Koning Mohammed VI staat ook bekend vanwege zijn diplomatieke inzichten en zijn goede internationale relaties. Hij was een geweldig gastheer voor grote regeringsleiders en voor onze eigen kroonprins Prins Willem Alexander en Prinses Maxima.

Democratie

Het is de koning van Marokko die zijn premier en zijn kabinet benoemt, volgens de grondwet uit 1996. Ook stelt hij de rechters van het land aan en zit hij de Hoge Raad voor. Hij is eveneens het Hoofd der Strijdmachten en ‘Commander of the Faithful’.

Koning Mohammed VI heeft een groot vertrouwen in democratie en is van mening dat elk land zijn eigen specifieke vorm van democratie moet hebben, die het mogelijk maakt dat alle inwoners kunnen bijdragen aan de groei van het land.