Hoe wordt het eten geserveerd in Marokko?

De Marokkaanse keuken is enorm veelzijdig en verassend. Deze veelzijdigheid is te danken aan de vele verschillende culturen die Marokko eigen is of is geweest in de loop der eeuwen. De vele buitenlandse overheersers hebben allen hun stempel achtergelaten op de Marokkaanse keuken. Het kan gerust gezegd worden dat specerijen en kruiden een belangrijke rol, zo niet de hoofdrol spelen binnen de Marokkaanse keuken. Marokkaanse gerechten onderscheiden zich van andere keukens dankzij het overdadige gebruik van deze specerijen, die de gerechten heerlijk doen smaken, ruiken en uitzien.

Er gaat veel tijd en moeite gepaard met de bereiding van een maaltijd.

De Marokkanen besteden veel tijd aan het bereiden van maaltijden. Een Marokkaanse gastvrouw zal zich tijd noch moeite sparen een fantastische maaltijd voor haar gasten te bereiden. Er wordt dus veel aandacht besteed aan het bereiden van de maaltijd en de presentatie ervan als het eenmaal op de tafel voor de gasten staat. Dit bewijst te meer hoe gastvrij Marokkanen zijn.

Wat in Marokko als een eenvoudige maaltijd wordt beschouwd bestaat toch al gauw uit meer dan vijftig kleine gerechten verdeeld over meerdere gangen. Zoals eerder gezegd gaat er veel tijd zitten in de bereiding van maaltijden. Pastilla is een beroemd Marokkaans gerecht dat gemakkelijk een dag duurt te bereiden. Dus de gastvrouwen staan de hele dag in de keuken voor hun gasten om deze overheerlijke maaltijd te bereiden voor hen. Deze maaltijd bestaat uit een mix van kip met kruiden en specerijen die het een zachte, zoete maar toch enigszins scherpe smaak aan de kip geven. Deze mix wordt vervolgens in een flinterdunne pannenkoek gerold.

Het Marokkaanse avondeten begint met Pastilla.

Een Marokkaanse avondmaaltijd is niet compleet zonder Pastilla. Sterker zelfs, het diner moet met dit gerecht beginnen. Daarna wordt er traditioneel kebab of een specifieke brochette gegeten. Dit is eveneens een niet vegetarische maaltijd die uit gekruide stukjes rund- of lamsvlees bestaat.

Tajine, een Marokkaanse delicatesse.

De Tajine is een aardewerken stoofpot en de gerechten die erin gemaakt worden ontlenen eveneens hun naam hieraan. Het duurt vaak een aantal uren eer een maaltijd klaar is. Een voorbeeld van een delicatesse is gestoofde kip dat in een mengsel van pittige kruiden uren heeft staan stoven. Deze maaltijd gaat gepaard met een plat brood, dat Khubz genoemd wordt. Marokkanen maken over het algemeen hun eigen brood, evenals de meeste Arabieren. Het brood wordt gemaakt van griesmeel en melk waarna het naar de gemeenschappelijke oven wordt gebracht om te bakken. Maar dit gebeurt niet voordat het brood de familiestempel heeft gekregen zodat men weet van wie dit brood is.

Zonder Batinjaan is het avondmaal incompleet

Een Marokkaans avondmaal is niet compleet zonder een salade met aubergine en tomaat dat Batinjaan heet. En dan volgt het meest bekende gerecht van Marokko, couscous. Dit gerecht wordt bereid met griesmeel en wordt geserveerd met meloen. Gebakjes met honing en amandelen voor dessert met een kopje mint thee maken de avondmaaltijd af.