Het prachtige land Marokko

Marokko is een land als geen ander: het is een land apart. Marokko ligt in het Noordwestelijke deel van Afrika, maar wordt van dit continent gescheiden door het imposante Atlasgebergte en de Sahara. De geografische positie, het klimaat en zelfs de geschiedenis zijn daarom nauwer verbonden met het Mediterrane gebied dan met Afrika.

Op de grens van twee continenten

Hoewel Marokko deel uitmaakt van Afrika, hebben toch veel mensen niet het gevoel dat ze op dat continent zijn beland wanneer ze Marokko bezoeken. In het noordelijke deel van het land, met zijn oude steden, witte stranden en bergen en dalen, is die indruk zelfs nog sterker. Wanneer men echter naar het Zuiden of Oosten trekt, verdwijnt dit Mediterrane karakter echter langzaam. Men kan Afrika beginnen te zien, met de imposante woestijn die zover uitstrekt tot het oog reikt, en de ommuurde Kashbah’s. Dit deel van Marokko grenst aan Algerije en Mauretanië. Het noordelijk deel reikt tot de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de onafhankelijke steden van Spanje.

De economie van Marokko

Marokko is een klein land, met een bevolking van meer dan dertig miljoen mensen. Hoewel het land ongeveer even groot is als de Amerikaanse staat Californië, is het in feite de vijfde economische macht van Afrika. Het zuidelijke deel van het land is economisch niet erg productief, omdat het grootste deel ervan bestaat uit de Sahara woestijn. De economische kracht van Marokko komt vooral voort uit de Mediterrane en Atlantische verbindingen, uit de fosfaatwinning en het toerisme. Maar hoewel zeven procent van het Afrikaanse inkomen wordt gegeneerd door Marokko, is het land geen lid van de Afrikaanse Unie. Marokko is echter wel lid van vele verbonden en organisaties, zoals de Arabische Liga en de Groep van 77.

De rijke, gevarieerde cultuur van Marokko

Veel mensen houden van Marokko vanwege zijn diversiteit. De Europese invloeden op de geschiedenis, de cultuur en de algemene levensstijl maken de overgang naar de Arabische wereld gemakkelijk. De Marokkaanse kustlijn beschikt over vele uitstekende stranden en prachtige oude steden, terwijl toeristen in het zuidelijke deel van het land de woestijn kunnen verkennen en kunnen genieten van lange nauwe riviervalleien, die doen denken aan oases. Imposante bergketens vormen een genoegen voor bergbeklimmers. De hoogste bergtop van Marokko is adembenemend mooi en tegelijkertijd toegankelijk voor bij iedereen, omdat hij eenvoudig te beklimmen is.

Oud en nieuw door elkaar

De Marokkaanse steden bieden een perfecte mix van oud en nieuw. De Marokkaanse keuken is één van de meest gevarieerde van de wereld. De culturele erfenis van Marokko is goed beschermd en behouden en biedt daarom aan iedereen die dit Arabische land bezoekt, de mogelijkheid naar het verleden terug te gaan en toch in het heden te blijven. Het is één van de topprioriteiten van Marokko om zijn culturele erfgoed te behouden.

Arabisch en Europees

Marokko is één van die Afrikaanse landen waarin de toerist met het Arabische levensgevoel kan kennismaken, gemengd met de Europese levensstijl. Het is deze grote diversiteit die vele toeristen naar Marokko trekt. Geen wonder dat de derde grootste bron van inkomen van Marokko het toerisme is. Want naast geografische diversiteit biedt Marokko culturele diversiteit èn een perfecte mix van de oude levensstijl met de moderne levensstijl.