Het Museum van Marokkaanse Kunst en Antiquiteiten

Het museum van Marokkaanse Kunst en Antiquiteiten en voormalige paleis staat ook wel bekend als Dar el Makhzen en ligt in de medina van Tanger!

De locatie van het museum

Het museum van Marokkaanse Kunst en Antiquiteiten staat ook wel bekend als Dar el Makhzen en ligt in de medina van Tanger. Het gebouw dat vandaag de dag dit museum en het Archeologische Museum huisvest was van origine een paleis dat gebruikt werd door de gouverneur in de 17e eeuw. Mocht u meer informatie willen hebben alvorens het museum te bezoeken, dan kunt u het museum bereiken op 212 9 93 20 97. Het museum is op maandag tot woensdag van 8.30 tot 18.00 geopend.

Een adembenemende schoonheid

U zou dit museum alleen al een bezoekje moeten geven vanwege de schitterende bouwstijl van het voormalige paleis. Beelt u zich maar in, elk vertrek is rijkelijk versierd door kunstenaars en vakmensen van die tijd. De wanden zijn zorgvuldig versierd met pleisterwerk en mozaïek. Hier en daar zijn gekleurde stukjes glas en gekleurd marmer gebruikt ter decoratie. Het plafond is vervaardigd uit hout dat kunstig uitgesneden en geschilderde figuren weergeeft.

Een unieke kunstcollectie

Het museum heeft in de loop der eeuwen een indrukwekkende kunstcollectie verzameld uit diverse regio’s in Marokko. Als u meer wilt weten over de cultuur en geschiedenis van Marokko dan is dit museum de juiste plek om te beginnen. Het zal u inzichten in de Marokkaanse cultuur geven die u nergens anders zult vinden. Het museum heeft ook een binnenplein waar het heerlijk toeven gedurende de lange hete zomer dagen.

Een uitgebreide collectie vuurwapens, Marokkaanse sieraden, messing en koperen gebruiksvoorwerpen.

De collectie vuurwapens is aan de muren van het museum tentoongesteld en zeer zeker de moeite waard om te gaan bekijken. De pistolen en dergelijke zijn namelijk vakkundig versierd met gekleurd inlegwerk. Als men het beter bekijkt ziet men dat het om stukjes glas gaat, die verhit en bewerkt zijn alvorens ze zijn ingelegd in het vuurwapen. Het effect is interessant en werkelijk adembenemend. Daarnaast heeft het museum een mooie collectie textiel, tegels, lederen voorwerpen en Marokkaanse sieraden. Als u hier uitgekeken bent kunt u nog de afdeling messing en koperen gebruiksvoorwerpen bezoeken.

De aankleding van het museum

Het museum is smaakvol ingericht en aangekleed met allerhande gebruiksvoorwerpen zoals kunstig versierd aardewerk potten en pannen. Dit aardewerk is versier met bijvoorbeeld veren en bloemen. Ook hangen en liggen er diverse tapijten uit de Rabat regio en aan de muur van verschillende vertrekken hangen geverfde zijden lakens uit de Fez regio.

Ook zijn er oude manuscripten tentoongesteld waarvan u waarschijnlijk de inhoud niet kunt lezen, maar alleen al de kalligrafie is adembenemend. Naast de aardewerken potten en pannen zijn er ook diverse schalen van fijner porselein die te bezichtigen zijn. Dit zijn ware kunststukken, delicaat versierd met de meest ingewikkelde patronen en kleurschakeringen. Ook zijn er diverse stukken handwerk te zien die versierd zijn met naaiwerk waarbij puur goud is gebruikt. Deze stukken staan door het hele museum opgesteld en zijn minstens even mooi als de kunstcollectie van het museum.

Als u geïnteresseerd bent in echte Marokkaanse kunst dan is er maar een plek waar u moet beginnen, en dat is het Museum van Marokkaanse Kunst en Antiquiteiten. Breng dit museum dus een bezoekje en u zult versteld staan van grote hoeveelheid kunstschatten die u hier zult aantreffen.