Erfgoed In Marokko: Volubilis

Volubilis was een Romeinse nederzetting in het noorden van het huidige Marokko. Geschiedkundigen vermoeden dat de stad is gebouwd op de resten van een eerdere stad van de Carthagers uit de 3e eeuw voor Christus. Deze historische plek is schitterend en was ooit zeer befaamd voor de goede kwaliteit graniet en marmer die daar gevonden werd.

De stad werd pas in de 18e eeuw verlaten om te worden afgebroken en bouwmateriaal te leveren voor de constructie van de paleizen van Moulay Ismail in het nabijgelegen Meknes. Als deze afbraak niet had plaatsgevonden dan was Volubilis misschien een van de best bewaarde Romeinse locaties geweest.

De ruines die men vandaag de dag aantreft in Volubilis verhalen over hoe schitterend mooi deze stad ooit geweest moet zijn. En zelfs nu heeft deze plek een schoonheid en sereniteit die je nergens anders kunt vinden. Volubilis is een levensgroot museum van wat ooit het Romeinse Keizerrijk was.

Volubilis staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

De historische waarde en belang van Volubilis werd in 1997 erkend door UNESCO. Deze plek staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wat betekend dat de stad internationaal erkend is als van onmisbaar historisch belang. Los van de historische en culturele waarde is Volubilis ook gewoon een mooi plaats om te bezoeken. Er zijn schitterende uitzichten over nabij gelegen plaatsen en het landschap.

De geschiedenis van Volubilis

Zoals eerder vermeld was Volubilis een Romeinse nederzetting. Deze stad werd vermoedelijk gebouwd op de resten van een eerdere stad van de Carthagers uit de 3e eeuw voor Chr. De regio Mauretania was in de oudheid een onafhankelijk Berbers koninkrijk, dat in 44 na Christus werd ingelijfd in het Romeinse Rijk.

De stad Volubilis was destijds het bestuurlijke centrum van waaruit alle activiteiten in Romeins Afrika overzien werden. In de vruchtbare regio van Volubilis werd grootschalig graan verbouwd en geëxporteerd naar Rome. In Volubilis vonden ook de contacten plaats tussen de Amazigh stammen en de Romeinen. Hoewel de contacten niet altijd even vredelievend waren zijn de Romeinen er nooit in geslaagd deze stammen te onderwerpen. Wanneer er echter een wederzijds voordeel was werkten de Amazigh met de Romeinen samen.

De vegetatie in Volubilis

Het land in en rondom Volubilis was erg vruchtbaar en naast diverse soorten granen werden er ook olijven verbouwd. Het werd altijd aangenomen dat de oogst werd geëxporteerd naar Rome. Archeologisch onderzoek heeft echter aangetoond dat niet alles geëxporteerd werd. Graan werd ook ter plekke gedorst en bijvoorbeeld als veevoer gebruikt. Daarnaast wordt houtskool dat gevonden is in opgravingen nader bestudeerd om te bekijken welke bomen er in de omgeving gegroeid hebben, zodat men nog meer over de levensomstandigheden van weleer te weten komt.

Twee maal getroffen door een aardbeving

Volubilis werd twee maal zwaar getroffen door een aardbeving. De eerste keer was een kleinere aardbeving in de 4e eeuw, maar de tweede en laatste aardbeving was in 1755. Na de eerste aardbeving vestigde zich al gauw een nieuwe dynastie in de regio, genaamd de Idrisid dynastie. De tweede aardbeving had echter zulke verdragende gevolgen voor de stad dat de hele bevolking geen andere keuze had dan weg te trekken, en de restanten van de stad werden uiteindelijk gebruikt als bouwstenen voor de nabijgelegen stad Meknes.

Een grote hoeveelheid opgravingen

In 1915 begonnen Franse archeologen met opgravingen in de regio, waarna vele instituten volgden. Deze opgravingen hebben veel cultuur en informatie aan het licht gebracht. Dankzij de vele eeuwen onder de grond zijn gebouwen zoals washuizen, tempels, capitolen, triomfbogen en gerechtshallen goed bewaard gebleven, zodat ze vandaag de dag bekeken kunnen worden door de vele bezoekers. Bij het bezoeken van deze plek waant zich met terug in de tijd van de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk, toen deze stad nog vol met leven was.