Erfgoed In Marokko: Meknes

Niet ver ten westen van de stad Fez ligt het prachtige Meknes. Deze stad was maar korte tijd hoofdstad (1675 tot 1728) van Marokko, maar gedurende deze tijd zijn er veel paleizen gebouwd. Dit gaf Meknes de bijnaam “het Versailles van Marokko”. Deze stad staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst en met goed recht.

Er zijn in Meknes en de directe omgeving van Meknes (Volubilis, Moulay Idris) namelijk een overvloed aan archeologische rijkdommen te vinden, en men komt hier echt dichter bij de geschiedenis te staan. De Romeinse stad Volubilis ligt op enkele kilometers van Meknes en werd gesticht in de 3de eeuw voor Christus. Vele restauratiewerkzaamheden zijn inmiddels in gang gezet om deze mooie stad en de directe omgeving ervan te bewaren voor de vele generaties te komen.

Het ontstaan van Meknes

Meknes is opgericht door de Almoraviden in de 11de eeuw. Deze Almoraviden waren de heersers over het eerste grote Islamitische rijk dat niet door een Arabier gesticht werd. De Almoraviden waren Berbers die tot Senhadja horen. De naam Meknes stamt af van de Berberstam Miknasa, die zich in Meknes vestigden en de stad deden groeien. In 1672 werd de stad, onder de heerschappij van Sultan Ismail, de hoofdstad van Marokko.

De archeologische waarde van deze stad

Wellicht de bekendste stadspoort van Marokko is Bab el Mansour, de indrukwekkende toegangspoort tot de stad Meknes. Dit historische bouwwerk is zeker de moeite waard van een bezoek. Het materiaal dat gebruikt werd in de vele gebouwen en dus ook bij de bouw van de Bab el Mansour, waren afkomstig uit de Romeinse stad Voubilis dat op steenworp afstand van Meknes ligt. Deze stad is een archeologische schat en kan evenmin gemist worden bij een bezoek aan de regio.

Zoals hierboven reeds verteld is, werd Meknes in de 11de eeuw door de Almoraviden gesticht. De sultan Moulay gebruikte deze stad als een strategisch militair bolwerk van waaruit de verovering van heel Marokko gepland werd. De stad moest natuurlijk ook het aanzien hebben van een militair bolwerk en daarom liet hij Bab el Mansour bouwen. Deze 40 kilometer lange muur bestaat uit drie lagen en is ondanks het feit dat het log en groot is, schitterend vorm gegeven. U waant zich in deze stad in de middeleeuwen dankzij de vele kleine winkeltjes, straatverkopers en het netwerk van smalle straatjes betegelt met kinderkopjes.

Meknes is de perfecte plaats voor de liefhebber van geschiedenis

Meknes biedt zijn bezoekers een interessante mix van Europese en Islamitische architectuur die uit de 17e eeuw stamt en schitterend bewaard is gebleven. De liefhebber van architectuur en geschiedenis is hier helemaal op de juiste plek. Bepaalde locaties in de stad zijn gedeeltelijk verwoest gedurende de opstand van de zoon van sultan Moulay Ismailin.

Deze ruines zijn echter een absolute traktatie voor de liefhebber van geschiedenis omdat er een interessant verhaal schuil achter gaat. De Grote Moskee, de toren van de Grote Moskee, het Mouley Ismael mausoleum en het Koninklijke Paleis mogen absoluut niet gemist worden bij een bezoekje aan de stad. Veel buitenlandse toeristen worden enorm aangetrokken tot de stad vanwege de grote historische waarde ervan.

Deze stad is erg gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, bijvoorbeeld vanuit Rabat en Fez. De historische monumenten van deze stad zijn adembenemend en stuk voor stuk juweeltjes die niet gemist mogen worden. De geschiedenis is duidelijk voelbaar in de stad en achter elk gebouw of monument gaat een verhaal schuil.