De Karaouine Moske

Bij een bezoek aan Fez mag zeer zeker de Karaouine moskee niet gemist worden. Er zijn heel veel redenen om deze moskee te bezoeken, waarvan de bijzondere architectuur er slechts een is. Het gerucht gaat dat de architectuur van deze moskee een soort magische bezwering over de bezoekers afroept, waardoor ze als betoverd rondlopen. Een andere reden waarom deze moskee zeker bezocht moet worden is vanwege het feit dat het een indrukwekkende geschiedenis heeft, en sinds jaar en dag met de universiteit van Al-Karaouine verbonden is. Deze universiteit is de oudste onderwijsinstelling ter wereld en is om deze reden opgenomen in het Guinness World Records Book. Alleen al om deze reden zou men deze moskee moeten bezoeken. Het is dan ook niet vreemd dat meer en meer toeristen deze plek bezoeken; het is immers een plek waar architectuur en geschiedenis samenkomen. Ieder vertrek van de moskee en universiteit heeft een eigen verhaal te vertellen.

De geschiedenis van de moskee

De oprichter van de moskee en universiteit was Fatima Al- Fihri, de dochter van een rijke koopman die Mohammad Al- Fihri heette. De moskee werd opgericht in 859. Fatima behoorde tot een groep immigranten die in de negende eeuw van Kairouan in Tunesië naar Fes in Marokko waren getrokken. Haar vader was overleden en Fatima en haar zusters hadden veel geld geërfd. In plaats van het te verspillen richtte Fatima de moskee op, omdat ze wist dat dit de gemeenschap zou dienen.

Een belangrijke onderwijsinstelling

Niet alleen werd de moskee die Fatima liet bouwen een belangrijk religieus centrum, het werd al gauw een educatief instituut waar geleerden met elkaar in discussie gingen over allerhande zaken. Het onderwijsprogramma groeide voorspoedig en kreeg helemaal een positieve impuls toen Koning Mohammed V meer vakken introduceerde, zoals buitenlandse talen, wetenschappen en wiskunde. Deze universiteit is vandaag de dag een van de belangrijkste onderwijsinstellingen in de Moslim wereld. Het heeft een geweldig onderwijsprogramma en geniet de steun en bescherming van de regering. Daarnaast is de universiteit een ontzettend populaire toeristische bestemming in Fez.

Een plek die je bezocht moet hebben

Deze universiteit is blijven groeien met het komen en gaan van overheersers en dynastieën. Vandaag de dag is deze onderwijsinstelling een van de grootste universiteiten in Noord Afrika. De moskee is ontzettend groot en kan 20000 gelovigen huizen. Dit is echter niet altijd het geval geweest.

In de loop der eeuwen is het gebouw veranderd en aangepast aan de eisen van de tijd. Het gebouw was van origine slechts 30 meter lang met vier gangen. Na 1000 jaar is de lay-out van het gebouw veranderd, maar het heeft niets aan historische allure verloren. De schilderingen, pleisterwerk, betegeling, houtsnijkunst en het kunstig vormgegeven binnenplein verraden de historische waarde van het gebouw. De Karaouine Moskee en Al Karaouine universiteit zijn de levendige erfenis van Marokko.