De heerlijke Marokkaanse keuken

Als men de geschiedenis van Marokko nader bekijkt zal men zien dat er in de loop der eeuwen veel buitenlandse invloeden op het toneel zijn geweest. Deze buitenlandse invloeden zijn vandaag de dag terug te vinden in onder andere de cultuur van Marokko, maar eveneens in de Marokkaanse keuken. Deze keuken kan met recht een smeltkroes van buitenlandse invloeden genoemd worden, gemixt met de traditionele Marokkaanse keuken. Het is een feit dat de Marokkaanse keuken een enorme diversiteit aan levensmiddelen gebruikt. Het kan rustig gezegd worden dat de Marokkaanse keuken een variëteit aan culturen, landen en mensen weerspiegeld.

Een mix van culturen en keukens

In de Marokkaanse keuken zijn een aantal duidelijk te onderscheiden invloeden terug te vinden, zoals Moorse en Berberse invloeden, maar ook invloeden uit Spanje, Portugal, het Midden Oosten, de Middellandse Zee regio en Afrika. Met elke buitenlandse invloed of overheerser veranderde de Marokkaanse keuken mee. Toen de Berbers bijvoorbeeld naar Marokko kwamen, beïnvloedde hun cultuur de Marokkaanse keuken enorm. De Morisken uit Spanje introduceerden de Arabische Andalusische keuken, gevolgd door de Turken die eveneens hun stempel achterlieten op de Marokkaanse keuken. En dankzij de Arabieren werd de Marokkaanse keuken beïnvloed door het Midden Oosten en de Joodse keuken.

De onmisbare rol van specerijen in de Marokkaanse keuken

Het is simpelweg ondenkbaar dat er in de Marokkaanse keuken zonder specerijen gekookt zou worden. Specerijen vormen immers een wezenlijk onderdeel van deze immer smakelijke keuken. Elk gerecht is daarom ook rijkelijk gekruid met de meest geurige en smakelijke specerijen. Het gebruik van specerijen in de Marokkaanse keuken heeft echter niet alleen ten doel de gerechten smakelijker te maken, maar is ook bedoeld om de gerechten mooier en daardoor verleidelijker te maken.

Vanuit Marokkaans standpunt is een gerecht simpelweg niet compleet zonder kruiden. Een voorbeeld van ingrediënten die in specerijen gebruikt worden zijn saffraan, mint en olijven, maar ook sinaasappels en citroenen. Hoewel sommige specerijen geïmporteerd worden, zijn de meeste ingrediënten toch afkomstig uit Marokko zelf.

De handel in specerijen is al eeuwenoud en is vandaag de dag nog even actief als destijds. Dit feit alleen al toont aan dat specerijen onlosmakelijk verbonden zijn met de Marokkaanse keuken. Zoals hierboven verteld worden veel ingrediënten van specerijen in Marokko geproduceerd. Saffraan kan gevonden worden in Tilioune, mint en olijven in Meknes en sinaasappelen en citroenen kunnen in de regio van Fez gevonden worden.

Niet vegetarisch voedsel in de Marokkaanse keuken

Hoewel er ontelbaar veel vegetarische gerechten in de Marokkaanse keuken te vinden zijn, is er eveneens een overvloed aan niet vegetarische gerechten, waarbij kip de meest gebruikte vleessoort is. Rood vlees is relatief duur in Marokko, maar als het gegeten wordt dan zal men voor rund- of lamsvlees kiezen.

De populairste dranken en gerechten van de Marokkaanse keuken

Het gerecht dat alle buitenlanders kennen van Marokko is couscous. Ook de Marokkanen zelf zijn erg gek op dit heerlijke gerecht. Maar ook gerechten zoals pastille, tajine en hariraare zijn geliefd onder de Marokkanen, hoewel deze maaltijden minder bekend zullen zijn bij de toeristen.

Groene thee is zonder twijfel het populairste drankje in Marokko, en soms wordt er een beetje mint aan toegevoegd om het een lekker zoet smaakje te geven. Groene thee staat bekend om zijn gezonde eigenschappen, dus u kunt er rustig een aantal glaasjes van drinken! Als mint de thee niet zoet genoeg maakt naar uw smaak, dan zou u het met suiker kunnen proberen.